StoryEditor

Nízke výkupné ceny papriky likvidujú pestovateľov

04.10.2005, 12:07
Autor:
TASRTASR
Do 2 000 ton papriky vyprodukuje ročne Farma Kissová v Želiezovciach. Papriku pestuje na ploche 120 hektárov, z toho 70 ha tvorí zelená paprika, 40 ha paprika koreňová a 10 ha sú feferónky.

Do 2 000 ton papriky vyprodukuje ročne Farma Kissová v Želiezovciach. Papriku pestuje na ploche 120 hektárov, z toho 70 ha tvorí zelená paprika, 40 ha paprika koreňová a 10 ha sú feferónky. Približne 80 % produkcie spracujú výrobné závody na Slovensku, 20% smeruje do Maďarska a Českej republiky. Podľa slov majiteľa farmy Ľudovíta Kissa predávajú slovenskí producenti zeleniny v súčasnosti veľmi malé množstvá papriky na bežný trh. "Zachraňujú ma výrobné závody. Obchodné reťazce dovážajú papriku z celého sveta a diktujú ceny. Pri súčasnej situácii na trhu stačí rok dva a slovenské zeleninárstvo zanikne," uviedol Kiss.
Nákupné ceny papriky sú v tomto roku veľmi nízke napriek tomu, že tohtoročná úroda nie je taká vyrovnaná ako minuloročná. "Pre poľnohospodára je pritom dôležitá každá koruna, aby vôbec dokázal prežiť," tvrdí Kiss. Podľa jeho výpočtov už korunový rozdiel v nákupných cenách sa prejaví na jednom hektári stratou 20 až 30 000 Sk. "Pri 70 hektároch mi o korunu lacnejšie nákupné ceny spôsobia stratu minimálne 1,5 milióna Sk. A tohtoročné nákupné ceny poklesli oproti vlaňajšku o tri až štyri koruny."
Nízke nákupné ceny zeleniny spôsobili, že počet pestovateľov zeleniny sa medziročne zredukoval o 30 až 40 %. Podľa Kissa tento úbytok nie je konečný a postupne zaniknú i veľké pestovateľské firmy. "Štát by mal zasiahnuť a korigovať minimálne nákupné ceny zeleniny. Tie súčasné sú likvidačné. Robíme za východné ceny, ale stroje, chémiu, závlahovú vodu či naftu kupujeme za ceny západné." Terajší smer smeruje k úplnej likvidácii poľnohospodárov, domnieva sa Kiss, ktorý tiež plánuje zredukovať v budúcom roku objem svojej výroby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:40