StoryEditor

EP a členským štátom EÚ sa nepodarilo dohodnúť na rozpočte EÚ na rok 2007

22.11.2006, 09:30
Autor:
TASRTASR

V rokovaniach o rozpočte Európskej únie na rok 2007 sa v noci nadnes nepodarilo dosiahnuť dohodu medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi EÚ. Rokovania trvajúce od dopoludňajších hodín sa v utorok krátko pred polnocou prerušili.
Na schválenie rozpočtu je potrebný kompromis medzi EP a Radou EÚ. Európska komisia navrhla rozpočet v objeme 116,4 miliardy EUR. Zatiaľ čo Rada pre ekonomické a finančné otázky (ECOFIN) sa v júli dohodla na znížení tejto sumy na 114,6 miliardy EUR, EP požaduje navýšenie na 122 miliárd EUR. ECOFIN sa dnes v druhom čítaní napokon dohodol na 115,5 miliardy EUR.
Slovenský veľvyslanec pri EÚ Maroš Šefčovič označil v priebehu rokovaní za hlavný problém - okrem dohody na celkovej sume - snahy zákonodarného zboru o dosiahnutie väčších právomoci v oblasti rozpočtovania operácií spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorá je doteraz exkluzívnou doménou členských krajín. Práve táto otázka zostala aj po 13 hodinách rokovaní jedinou otvorenou.
V rokovaniach sa tak bude ďalej pokračovať v nadchádzajúcich dňoch na úrovni veľvyslancov členských krajín pri EÚ. Rozpočet by mal byť definitívne schválený a podpísaný v decembri.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:37