StoryEditor

Rusal vytvoril najväčší hlinikársky koncern sveta

09.10.2006, 14:36
Autor:
TASRTASR

Ruský koncern Rusal dnes informoval, že s partnermi Sualom a Glencorem vytvoril alianciu, ktorá bude vyrábať najviac hliníka na svete. Nový podnik zosadí z trónu v tomto odvetví americkú Alcou.
Rusal vedie miliardár Oleg Deripaška. Jeho podnik vydá nové akcie, ktoré mu umožnia začleniť do svojho impéria ruský podnik Sual a hlinikárske aktíva švajčiarskej spoločnosti Glencore. Sual a Glencore budú mať v novej spoločnosti 22, respektíve 12 % podielu.
Nová spoločnosť bude produkovať ročne takmer 4 milióny ton hliníka, kým Alcoa ho vlani vytavila 3,55 milióna ton.
Správa bola zverejnená po niekoľkých týždňoch komplexných diskusií zainteresovaných strán. Úsilie Rusalu napokon prinieslo ovocie, čo sa nedá povedať o zámere ruského oceliarskeho koncernu Severstaľ, ktorý chcel vytvoriť spoločný podnik s Arcelorom so sídlom v Luxembursku. Ak by sa bolo rokovanie skončilo dohodou, obe firmy by vytvorili najväčší oceliarsky koncern na svete. Arcelor však získala spoločnosť Mittal Steel so sídlom v Holandsku. Mittal Steel patrí obyvateľovi Británie indického pôvodu Lakshmimu Mittalovi.
Informovala o tom AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 10:24