StoryEditor

Bundesbank: Nemecko sa stalo lokomotívou ekonomického rastu

21.05.2007, 14:33
Autor:
TASRTASR
Nemecko sa stalo "lokomotívou ekonomického rastu v Európe". Uviedla to v dnes zverejnenej mesačnej správe nemecká centrálna banka Bundesbank.

Robustný rast by mal podľa banky naďalej pokračovať. Vyhliadky sa napriek zvýšeniu dane z pridanej hodnoty (DPH) zlepšili najmä vďaka klesajúcej nezamestnanosti a rastúcim príjmom. Priaznivý vývoj v priemysle a sektore služieb i prekonanie krízy v stavebnom sektore svedčia o udržateľnosti rastu.

Najväčšia ekonomika Európy v 1. štvrťroku 2007 v porovnaní s poslednými 3 mesiacmi vlaňajška vzrástla o 0,5 %, v rámci eurozóny tento rast predstavoval v priemere 0,6 %. Výrazne sa zvýšili investície a rast naďalej podporil i vývoz.

V súvislosti s reformami na trhu práce centrálna banka tvrdí, že tie nebudú účinné, ak budú zamestnanci požadovať neprimeraný rast miezd. Sektory silne orientované na vnútorný trh by mali mať dostatok priestoru na vytváranie nových pracovných miest.

Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:36