StoryEditor

Štát v súčasnosti nie je nútený vydávať nové cenné papiere

31.10.2006, 12:55
Autor:
SITASITA

Štát má v súčasnosti zabezpečený dostatok prostriedkov na vykrývanie svojich finančných potrieb a nie je pod tlakom vydávať nové štátne cenné papiere. Jedným z dôvodov je podľa riaditeľa štátnej Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniela Bytčánka priaznivý vývoj deficitu štátneho rozpočtu. Za tri štvrťroky tohto roka dosiahol schodok štátnej kasy 5,134 mld. Sk. Deň pred koncom októbra pritom predstavoval len 411 mil. Sk. "Čo v súčasnosti potrebujeme, vykrývame zo Štátnej pokladnice," uviedol Bytčánek pre agentúru SITA. Ako dodal, štát má momentálne pokryté tiež všetky potreby na obsluhu štátneho dlhu a až do konca roka podľa neho nie je dôvod vydávať nové dlhopisy.
V tomto roku predala ARDAL na domácom trhu menej dlhopisov, ako pôvodne plánovala. Zatiaľ uskutočnila 16 aukcií štátnych bondov. Polovica z nich však skončila neúspešne, teda ARDAL neakceptovala ani jednu prihlásenú ponuku. Vo zvyšných ôsmich si štát požičal vyše 31 mld. Sk. "Keďže nie sme pod tlakom vydávať ďalšie dlhopisy, môžeme sa rozhodovať výhradne podľa ponúknutej ceny," konštatoval Bytčánek. V minulosti musel totiž štát vydávať cenné papiere vždy, keď mu chýbali peniaze a akceptovať tak i vysoké úroky. V súčasnosti môže však využiť aj zdroje zo systému Štátnej pokladnice, ktorá centralizuje príjmy orgánov verejnej správy. ARDAL v tomto roku tiež emitovala ročné štátne pokladničné poukážky v celkovej hodnote 62 mld. Sk, ktoré drží vo vlastnom portfóliu a na trh ich môže uvoľniť v prípade, ak by štát potreboval prostriedky na prefinancovanie schodku štátneho rozpočtu.
Okrem aukcií na domácom trhu umiestnila tiež agentúra v zahraničí emisiu 15-ročných eurobondov za 1 mld. eur. Vydávanie eurobondov je súčasťou prípravy Slovenska na vstup do európskej menovej únie, ktorý je naplánovaný od začiatku roka 2009. Agentúra tým chce získať nových investorov a prirodzene prekonvertovať časť štátneho dlhu do eura. Vo vydávaní eurobondov tak ARDAL plánuje podľa Bytčánka pokračovať aj v budúcom roku. I keď sa podľa neho o definitívnych podmienkach ešte nerozhodlo, uvažuje sa opäť s emisiou v hodnote 1 mld. eur. Ich splatnosť by však mohla byť tentoraz až 20 rokov. Emisiu dvadsaťročných dlhopisov, teda bondov s doteraz najdlhšou lehotou splatnosti, uskutočnila agentúra po prvý krát v tomto roku, avšak na domácom trhu.
ARDAL vznikla 1. februára 2003. Zabezpečuje splácanie dlhu, vydávanie štátnych cenných papierov a vykonáva finančné operácie s investičnými nástrojmi na finančnom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:19