StoryEditor

ČR je bližšie k získaniu investície Hyundai

13.01.2006, 13:13
Autor:
TASRTASR
Juhokórejská automobilka Hyundai je v súvislosti s uvažovanou výstavbou nového závodu v ČR spokojná s ponukou českej strany. Základné princípy investície by mali byť známe do konca januára.

Juhokórejská automobilka Hyundai je v súvislosti s uvažovanou výstavbou nového závodu v Českej republike (ČR) spokojná s ponukou českej strany. Základné princípy investície by mali byť známe do konca januára. Informovala o tom česká agentúra na podporu podnikania a investícií CzechInvest na svojej internetovej stránke.
Zástupcovia českého ministerstva priemyslu a obchodu a CzechInvestu v uplynulých 3 dňoch rokovali na kórejskej pôde s vedením Hyundaiu najmä o parametroch podpory investície zo strany ČR. Rokovania dopadli nad očakávania a podľa agentúry v nich došlo k významnému posunu. V tejto chvíli je jasné, že ak sa Hyundai rozhodne pre západných susedov SR, nový závod postaví v lokalite Nošovice pri Frýdku-Místku. Okrem nej mali Česi v zálohe aj ďalšiu zónu v Holešove v Zlínskom kraji.
"Môžeme byť skutočne spokojní. Výška dohodnutej štátnej podpory neprekračuje zákonom stanovené mantinely a jej návratnosť bude veľmi rýchla. Ak bude fabrika Hyundai stáť na Morave, bude mať pre českú ekonomiku väčší prínos ako zatiaľ historicky najväčšia investícia TPCA," komentoval rokovania generálny riaditeľ CzechInvestu Tomáš Hruda. Spomínané negociácie s Kórejčanmi neboli verejné a kým z ich strany nepadne definitívne rozhodnutie o výbere lokality, agentúra podľa jeho slov nebude zverejňovať podrobnejšie informácie.
Záväzné rozhodnutie automobilky o výstavbe továrne v ČR by podľa Hrudu malo padnúť v najbližších týždňoch. Na základe zákona má Hyundai nárok na podporu od štátu do výšky 15 % z investície. Stimuly sú poskytované vo forme dotácie na pracovné miesta, príspevku na prípravu zóny a v podobe daňovej úľavy. Nad rámec tejto výšky môže firma požiadať ešte o úhradu 35 % nákladov na zaškolenie zamestnancov.
Hyundai plánuje stavbu závodu, ktorý by dodával ročne 300 000 vozidiel na európsky trh. Favoritom je Česko, v hre je aj Poľsko. Ráta sa s investíciou 35 až 40 miliárd CZK, čo je v prepočte asi 45,5 až 52 miliárd SKK. Továreň by mala zamestnať približne 3 000 ľudí, ďalších viac ako 10 000 v dodávateľských firmách.
(1 CZK = 1,300 SKK)

01 - Modified: 2003-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tuční ľudia žijú o sedem rokov kratšie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:51