StoryEditor

Rezort práce: Ústavný zákon na ochranu 2. piliera je bezpredmetný

18.01.2007, 17:43
Autor:
TASRTASR

Poslanecký návrh ústavného zákona na ochranu 2. piliera je podľa vyjadrenia štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Petra Siku neopodstatnený.
"Poslanecký návrh ústavného zákona o starobnom dôchodkovom sporení a sprievodná mediálna prezentácia vyvoláva neodôvodnenú obavu o sociálne zabezpečenie budúcich dôchodcov," uviedol dnes v tlačovom vyhlásení Sika. Ministerstvo podľa neho analyzuje nastavenie dôchodkovej reformy a zvažuje možnosť zavedenia princípu dobrovoľnosti pri vstupe do 2. piliera. "Je potrebné zvážiť možnosť vystúpenia zo systému pre občanov, pre ktorých je sporenie v 2. kapitalizačnom pilieri nevýhodné z hľadiska ich veku," dodal Sika.
Na návrhu ústavného zákona sa zhodli všetky opozičné strany, čím reagovali na avizované vládne zásahy do systému dôchodkového sporenia. Pôvodné úvahy ministerstva rátali so znížením odvodov do 2. kapitalizačného piliera dôchodkového sporenia z dnešných 9 % na 6 %. Ministerka Tomanová však v stredu médiám oznámila, že aktuálna verzia analýzy takúto zmenu neobsahuje. Konečná podoba materiálu by mala byť známa do konca marca tohto roka, kedy by sa ním mala zaoberať vláda SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 15:25