StoryEditor

Vláda bude zajtra rokovať o Zákonníku práce

17.04.2007, 18:17
Autor:
TASRTASR
Po týždňoch rokovaní, konzultácií a stretnutí zástupcov zamestnávateľov, odborárov a rezortu práce bude hlavným bodom zajtrajšieho rokovania vlády bude návrh novely Zákonníka práce.

Hlavným a najviac očakávaným bodom stredajšieho rokovania vlády bude návrh novely Zákonníka práce (ZP). Po týždňoch rokovaní, konzultácií a stretnutí zástupcov zamestnávateľov, odborárov a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR ministerka Viera Tomanová dnes oznámila, že zo svojich požiadaviek a pripomienok týkajúcich sa novely ZP poľavili všetky zainteresované strany a došlo k vzájomnému konsenzu.
"Najviac sporným bol bod týkajúci sa definovania závislej práce," uviedla Tomanová s tým, že aj na tomto bode nakoniec zainteresované strany dosiahli konsenzus. Ďalším sporným bodom bolo podľa ministerky poskytovania plateného pracovného voľna odborovým funkcionárom. "Odbory museli urobiť určitý kompromis, ktorý vnímam veľmi pozitívne," konštatovala a zároveň upozornila, že v tejto otázke bola uplatnená aj požiadavka odborov na poskytnutie pracovného voľna na nevyhnutný čas. "Predbežne sa hovorí o 16 hodinách mesačne," povedala Tomanová.
Vláda posúdi aj návrh novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB). Jeho zámerom je prepojiť všetky prostriedky zo sociálnej oblasti, fondov Európskej únie (EÚ) a štátneho rozpočtu, určené na podporu bývania, aby sa zvýšila ich efektivita a bývanie na Slovensku napredovalo. Predkladateľ návrhu - rezort výstavby preto doplnil účely a podmienky podpory.
Vzhľadom na to, že ŠFRB je klientom Štátnej pokladnice (ŠP) SR, súbežne s novelou sa rieši aj správa účtov otvorených v prospech stavebníkov na čerpanie a splácanie poskytnutej podpory. Odporúčané zmeny v novele zákona majú vytvoriť priestor na kvalitnú správu takmer 30 miliárd Sk verejných zdrojov, ktoré fond obhospodaruje. Pôjde o úpravu výdavkov na správu fondu, keďže výdavky vzhľadom na rast spravovaných peňazí a rast cien sú podľa predkladateľa nedostatočné.
Skupina poslancov navrhuje novelizovať zákon o správe majetku štátu, aby sa zabezpečilo efektívnejšie a pružnejšie nakladanie s majetkom štátu. Novela podľa predkladateľov umožní správcom previesť prebytočný nehnuteľný majetok štátu do správy zriaďovateľovi, pričom nebude potrebné preukazovať účel nadobudnutia nehnuteľného majetku štátu, dodržať zákonom stanovenú minimálnu dobu užívania a preukazovať finančné krytie na prevádzku tohto nehnuteľného majetku. Navrhovaná úprava má optimalizovať nakladanie s prebytočným nehnuteľným majetkom štátu, ako aj mobilizovať majetok, ktorý nie je pre správcu potrebný k výkonu verejných funkcií a je využiteľný ako zdroj príjmov štátneho rozpočtu.
Minister pôdohospodárstva predloží návrh novely zákona o lesoch. V súčasnosti platná právna úprava podľa ministerstva nemá dostatočne doriešené niektoré ustanovenia, ktoré pri aplikácii zákona spôsobujú v praxi mnohé problémy a neumožňujú zabezpečiť odborné hospodárenie v lesoch v súlade princípmi trvalo udržateľného rozvoja, prípadne nedostatočne zohľadňujú súčasný stav v majetkovo-právnom usporiadaní lesných pozemkov a zároveň nezohľadňujú negatívne vplyvy ich prijatia na štátny rozpočet.
Ministerka práce predloží vláde aj návrhy dvoch noviel zákonov - o kolektívnom vyjednávaní a o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Novela zákona o kolektívnom vyjednávaní posilňuje postavenie odborovej organizácie v rámci participačných mechanizmov v podniku a garantuje pluralitu odborových organizácií. To znamená, že ak u zamestnávateľa pôsobia viaceré odborové organizácie, pri kolektívnom vyjednávaní a uzatváraní kolektívnej zmluvy musia postupovať a konať s právnymi dôsledkami pre všetkých zamestnancov len spoločne a vo vzájomnej zhode, ak sa všetky odborové organizácie pôsobiace u zamestnávateľa medzi sebou nedohodnú na inom postupe. Spresňuje sa právna úprava podmienok výkonu ústavného práva na štrajk tak, aby nedochádzalo k porušovaniu práv a nárokov zamestnancov. Precizuje sa skupina zamestnancov, ktorým je úplne zakázané štrajkovať a rozširuje sa okruh osôb, ktorým sa obmedzuje právo na štrajk alebo na výluku.
Novela zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci chce dotvoriť legislatívny rámec podmienok na zabezpečenie uspokojivej ochrany života a zdravia zamestnancov a podnikajúcich fyzických osôb, ktoré nie sú zamestnávateľmi, na posilnenie participácie zástupcov zamestnancov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ako aj na zabezpečenie podmienok umožňujúcich spružnenie konania zamestnávateľov v niektorých otázkach upravených v súčasnosti platným zákonom.
Kabinet by mal odsúhlasiť aj návrhy na uzatvorenie dvoch dohôd - Dohody medzi vládou SR a vládou Macedónskej republiky o spolupráci a vzájomnej pomoci v colných otázkach a Dohody o leteckej doprave medzi členskými štátmi EÚ a Európskym spoločenstvom na jednej strane a USA na strane druhej.

01 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Katastrofický výhľad Nemecka 02 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tržby firiem v LatAm klesajú 03 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Poprade recyklácia áut
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 11:57