StoryEditor

McDonald's sa chystá dovážať viac potravín a obalov z Číny

10.11.2006, 17:47
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť McDonald's chce znížiť svoje náklady tým, že začne svoje reštaurácie s rýchlym občerstvením zásobovať jedlom a obalmi vyrobenými v Číne. Pre agentúru Reuters to dnes povedal nemenovaný zdroj blízky spoločnosti.
Predstavitelia McDonald's veria, že tento krok bude prospešný pre celosvetovú sieť ich reštauračných zariadení. V súčasnosti spoločnosť skúma, aké výrobky môže čínsky trh a čínski producenti jej prevádzkam po celom svete ponúknuť.
McDonald's otvoril svoju prvú reštauráciu v Číne v roku 1990, vtedy začal s prevádzkou jedinej vlastnej farmy, ktorá produkovala mäso. Všetky ostatné suroviny sa dovážali z iných krajín a boli zaťažené vysokými dovoznými clami. Do roku 1999 nebol McDonald's schopný v Číne vypestovať ani len dostatok zemiakov na výrobu hranolčekov pre tamojší trh.
Dnes je v 770 čínskych reštauráciách McDonald's 96 % domácich výrobkov. Tie pochádzajú zo 43 závodov a fariem prevádzkovaných firmou McDonald's. Objem produkcie z týchto prevádzok je väčší, ako je čínska sieť fastfoodov McDonald's schopná spotrebovať.
Dodávatelia McDonaldu teda začali časť svojej produkcie exportovať do iných krajín, kde sú výrobné náklady vyššie. Do amerických McDonaldov sa vyváža biely hrach, do ázijských kuracie mäso či jablkové koláče.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 13:17