StoryEditor

Množstvo zrušených pracovných miest v USA sa v máji medzimesačne zvýšilo o 42 %

03.06.2005, 11:02
Autor:
TASRTASR

Počet plánovane zrušených pracovných miest sa v Spojených štátoch v máji medzimesačne zvýšil o 42 %. Najviac sa pod to podpísalo prepúšťanie v počítačovom priemysle.
Ako informovala spoločnosť Challenger, Gray & Christmas Inc. zaoberajúca sa pomocou prepusteným, zamestnávatelia ohlásili za máj likvidáciu 82 283 pracovných miest, čo bolo v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o 12 % viac. V apríli došlo v USA ku škrtu 57 861 pracovných miest.
Počítačové spoločnosti oznámili za máj škrt 17 886, čo je 8-krát viac ako v apríli a zároveň to predstavovalo jednu pätinu z celkovej sumy zrušených miest.
Zvýšené rušenie miest v počítačovom priemysle naznačuje, že hospodárstvo má určité problémy. Májový nárast ohlásených likvidácií pracovných miest je najnovším dôkazom, že americký rast zamestnanosti sa zrejme spomaľuje.
Vláda zároveň oznámila, že počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti dosiahol v týždni končiacom sa 21. mája 350 000.
V prípade, že sa počet výpovedí v lete, ktoré je tradične najslabším obdobím roka pre prepúšťanie, nezníži, potom bude podľa analytikov načase zamyslieť sa nad silou ekonomiky.
Informovala o tom britská tlačová agentúra Reuters.
1 tim pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:26