StoryEditor

Slovenská pošta v roku 2007 očakáva obrat 8,5 až 8,8 mld. Sk

28.05.2007, 13:47
Autor:
TASRTASR

Obrat 8,5 až 8,8 miliardy Sk očakáva v tomto roku a. s. Slovenská pošta so sídlom v Banskej Bystrici. "Hospodársky výsledok v tomto roku chceme udržať na úrovni minulého roka vo výške asi 300 miliónov Sk," povedal pre TASR predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Libor Chrást.
V súčasnosti na území Slovenska funguje 1 565 pôšt s prepočítaným stavom pracovníkov viac ako 16 000.
Generálny riaditeľ pripomenul, že Slovenská pošta disponuje s poštovou výhradou, čo sa označuje ako "poštový monopol". Na domácom trhu jej konkurujú prostredníctvom iných spoločností viaceré národné poštové firmy. Oficiálne na poštovom trhu SR podniká 21 poštových operátorov.
Slovenská pošta sa transformáciou svojho právneho postavenia stala 1. októbra 2004 akciovou spoločnosťou so 100-% účasťou štátu. Jej podnikateľskou stratégiou je plná konkurencieschopnosť a finančná sebestačnosť. V rámci poštovej výhrady ide o služby, ktoré môže poskytovať len Slovenská pošta, a to na listy a adresované zásielky do 50 g a listy do vlastných rúk. "Poštová výhrada je kompenzáciou Slovenskej pošty za povinnosť poskytovať univerzálnu službu," podotkol Chrást. Tieto služby musí Slovenská pošta poskytovať trvalo za prijateľné ceny, pri rovnakých podmienkach a v určenej kvalite tak, aby boli dostupné všetkým užívateľom v SR.
Ostatné služby a produkty (asi 75 %) poskytuje Slovenská pošta v úplnej konkurencii. Poštový trh, zameraný na výber a distribúciu zásielok s hmotnosťou nad 50 g, je už plne liberalizovaný a otvorený konkurencii.
Európska komisia navrhla 1. január 2009 za termín, kedy sa poštový trh EÚ úplne otvorí a zanikne doterajšia poštová výhrada. Všetci verejní poštoví operátori sú tak nútení absolvovať urýchlenú transformáciu a pripraviť sa na nový, otvorený poštový trh EÚ, na ktorom bude môcť ktokoľvek podnikať.
Hoci má Slovenská pošta do konca roku 2008 poštovú výhradu na listové zásielky do 50 g, pravdepodobne 1. januára 2009 o túto exkluzivitu príde a bude musieť sprístupniť svoju sieť pre iných poštových operátorov.
V snahe byť dôveryhodným partnerom bánk a ďalších partnerov si dala Slovenská spoločnosť vypracovať finančný rating. V Bratislave si dnes Chrást prevzal prvý a zároveň najvyšší rating od agentúry Moody's Investors Service na úrovni Aaa.sk. Výhľad jej ratingu pre rok 2007 zostáva stabilný. Slovenská pošta sa tak zaradila medzi tri najlepšie spoločnosti na Slovensku, ktorým menovaná agentúra tento národný rating (NSR) udelila. Rating potvrdzuje, že spoločnosť sa vyznačuje s vynikajúcou úverovou bonitou v porovnaní s ostatnými domácimi subjektmi a s minimálnym rizikom kreditného ohrozenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 22:10