StoryEditor

Švajčiarsky koncern Roche dosiahol najvyšší zisk vo svojej 110-ročnej histórii

07.02.2007, 19:28
Autor:
TASRTASR

Švajčiarsky farmaceutický koncern Roche dosiahol v roku 2006 najvyšší zisk vo svojej 110-ročnej histórii. Predovšetkým vďaka predaju preparátov, ktoré sa používajú pri liečbe rakoviny, ako aj lieku Tamiflu určeného na liečbu a prevenciu voči chrípke, sa čistý zisk spoločnosti zvýšil medziročne o 34 % na 9,2 miliardy CHF, v prepočte 197,1 miliardy SKK.
Obrat firmy sa vyšplhal na 42 miliárd CHF, čo predstavuje 18-% medziročný nárast. Podnik nemá záujem o žiadne veľké akvizície, zvažuje však zvýšenie svojho podielu v dcérskych firmám Genentech (USA) a Chugai (Japonsko), vyhlásil šéf koncernu Franz Humer.
"Spoločnosť v uplynulom roku pokračovala v pozitívnom obchodnom vývoji a opäť dosiahla výborný výsledok," povedal Humer. Čistý zisk vo veľkej miere pramení z farmaceutickej divízie. Tá rástla v roku 2006 viac než 3-krát rýchlejšie ako celý trh. Diagnostická divízia však až taká úspešná nebola.
Obrat farmaceutickej divízie sa zvýšil medziročne o 22 % na 33,3 miliardy CHF. Samotný najviac predávaný preparát MabThera/Rituxan prispel do pokladnice koncernu sumou 4,8 miliardy CHF (+ 15 %). Tržby z predaja Tamiflu, ktorý u ľudí pôsobí aj proti vtáčej chrípke, vzrástli o 68 % na 2,6 miliardy CHF. V rámci protipandemických opatrení totiž veľa krajín zvýšilo svoje rezervy tohto lieku. K zákazníkom podľa Humera nepatria len vlády, ale aj veľké firmy a organizácie, ktoré tablety skladujú pre svojich zamestnancov.
Diagnostická divízia zvýšila svoj obrat medziročne o 6 % na 8,8 miliardy CHF. Jej prevádzkový zisk sa však zredukoval o 21 % na 1,4 miliardy CHF, čo spoločnosť odôvodnila nákladmi na uvedenie nových produktov na trh.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 CHF = 21,430 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:05