StoryEditor

Sociálna poisťovňa bude potrebovať vyše 18 miliárd Sk

24.11.2005, 15:51
Autor:
TASRTASR
Návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne na budúci rok dnes prerokoval Výbor NR SR pre sociálne veci a bývanie a odporučil parlamentu na schválenie. Predpokladané príjmy Sociálnej poisťovne v budúcom roku majú dosiahnuť 110,811 miliardy Sk a výdavky 129,297 miliardy Sk.

Návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne na budúci rok dnes prerokoval Výbor NR SR pre sociálne veci a bývanie a odporučil parlamentu na schválenie. Predpokladané príjmy Sociálnej poisťovne v budúcom roku majú dosiahnuť 110,811 miliardy Sk a výdavky 129,297 miliardy Sk. Bilančný rozdiel hospodárenia Sociálnej poisťovne je vyčíslený na 18,486 miliardy Sk. Pri zostavovaní rozpočtu sa podľa predsedu Rady riaditeľov Sociálnej poisťovne Františka Halmeša vychádzalo z predpokladu, že podľa zákona o dôchodkovom sporení sa bude na konci roka 2006 na dôchodkovom poistení podieľať 65 % ekonomicky aktívnych ľudí.
Podľa Halmeša dochádza k schodku vplyvom 2. piliera dôchodkového poistenia. "Prvýkrát sa preto využije legislatívna možnosť a štátny rozpočet bude dotovať výdavky Sociálnej poisťovne v objeme necelých 20 miliárd Sk. Očakávame však, že aj v roku 2007 a nasledujúcich rokoch sa bude vytvárať schodok, ktorý bude hradený zo štátneho rozpočtu," uviedol pre TASR Halmeš.
"Rozpočet Sociálnej poisťovne sme schvaľovali s vedomím, že sme jej pomohli pozmeňujúcim návrhom zákona o sociálnom zabezpečení ušetriť v tomto roku takmer 630 miliónov Sk, ktoré nemusí vynaložiť na rozhodnutia o stave individuálnych účtov poistencov," povedal pre TASR predseda poslaneckého výboru pre sociálne veci a bývanie NR SR Július Brocka. Podľa neho peniaze, ktoré budú chýbať Sociálnej poisťovni na starobné dôchodky v rozpočte na rok 2006, súvisia so zmenami v dôchodkovom systéme. "Tento problém by sa mal vyriešiť v pripravovanej novele zákona o sociálnom zabezpečení z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ako to avizovala ministerka práce Iveta Radičová," dodal Brocka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 22:24