StoryEditor

Päť veľkých ropných koncernov upozorňuje na zvrat v zásobách energie

08.08.2005, 10:31
Autor:
TASRTASR
Päť veľkých medzinárodných ropných spoločností začalo inzertnú kampaň, ktorou chcú svet upozorniť na obmedzenosť vyťažiteľných zásob ropy. Apelujú na verejnosť, aby v tejto veci nejakým spôsobom pomohla odvetviu.

Päť veľkých medzinárodných ropných spoločností začalo inzertnú kampaň, ktorou chcú svet upozorniť na obmedzenosť vyťažiteľných zásob ropy. Apelujú na verejnosť, aby v tejto veci nejakým spôsobom pomohla odvetviu.
Spoločnosti všeobecne podporujú názor, že sprístupňovanie nových nálezísk ropy je možné len pri cene barelu ropy (159 litrov) od 20 do 25 USD, čo je v prepočte 630 až 787 SKK. Avšak ich inzeráty a štatistiky hovoria o niečom inom.
ExxonMobil, ktorý je najväčšou ropnou spoločnosťou sveta, vo svojom inzeráte uvádza: "Svet čelí obrovským energetickým výzvam. Niet na ne ľahkých odpovedí." Štatistiky koncernu v jeho energetickom výhľade do roku 2030 uvádzajú, že nečlenovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dosiahnu vrchol v ťažbe suroviny v nasledujúcich piatich rokoch. Pritom OPEC kontroluje tri štvrtiny ropných rezerv sveta.
Chevron, druhý najväčší americký ropný gigant, vysiela podobné posolstvo, ale ide ešte o dva kroky ďalej: "Obdobie lacnej ropy pominulo. Obraciame sa na vedcov a pedagógov, politikov a tvorcov politiky, environmentalistov, kapitánov priemyslu a každého z vás, aby ste sa zúčastnili na formovaní budúcej éry energie. Nečinnosť nie je nijakým riešením." Spoločnosť zriadila aj webovú stránku. Upozorňuje na tlak vyvolaný vysokým dopytom a malými ropnými zásobami. Záujemcom dáva k dispozícii diskusnú stránku ww.willyoujoinus.com.
Ku kampani sa pridal aj francúzsky Total. Royal Dutch Shell a British Petroleum (BP), ktoré sú najväčšími európskymi ropnými spoločnosťami, informovali o svojich problémoch. Shell musel na nátlak environmentalistov presmerovať trasu ropovodu v arktickej časti Ruska, ktorá mala smerovať blízko vôd, v ktorých žijú vzácne veľryby. BP minulý mesiac uverejnil správu o 100-% predražení svojho sachalinského projektu na ťažbu a skvapalňovanie plynu, ktorý mal pôvodne stáť 5 miliárd USD.
BP v inzerátoch upozorňuje na potrebu hľadania nových zdrojov energie.
Avšak ropné spoločnosti ani tak nezaujímajú spotrebitelia ako predovšetkým národné ropné spoločnosti producentov ropy, napríklad Saudskej Arábie. Hlavným problémom kráľovstva je stúpajúci počet jeho obyvateľov a stabilita režimu. Ony sú spolu s rastúcimi ťažkosťami objavovania nových ropných polí hlavnými dôvodmi, prečo môže dôjsť k zlomu v raste ťažobných kapacít. Podľa anglického denníka sa na tom zhodujú tak predstavitelia ropných spoločností, ako aj analytici. Na záver denník dodáva, že túto dynamiku vývoja zrejme nezmení nijaký počet inzerátov.
(1 USD = 31,494 SKK)
jns gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:23