StoryEditor

RÚZ víta iniciatívu MPSVR presunúť výber odvodov z SP na daňové úrady

22.11.2005, 13:32
Autor:
TASRTASR

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) víta iniciatívu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR presunúť výber odvodov zo Sociálnej poisťovne (SP) na daňové úrady.
RÚZ v stanovisku, ktoré poskytla TASR, ďalej konštatuje, že napriek uskutočneným reformám a mnohým opatreniam, ktoré sa v sociálnej oblasti prijali od roku 2002, súčasný systém má stále veľa nedostatkov, medzi ktoré jednoznačne patrí aj jeho komplikovanosť a neprehľadnosť. "Avizovaná zmena by mohla priniesť administratívne a finančné zefektívnenie výberu odvodov, a teda aj čiastkové zjednodušenie sociálneho systému," uvádza RÚZ.
Únia považuje súčasný stav sociálneho systému a výšku odvodového zaťaženia naďalej za neudržateľnú. Podľa zamestnávateľov sa v krátkom čase musí uskutočniť zásadná zmena sociálneho systému, ktorá prinesie zásadné zníženie odvodov. To vytvorí významný predpoklad pre tvorbu nových pracovných miest, a tým aj zníženie nezamestnanosti. Bude znamenať aj zvýšenie motivácie zamestnať sa pre ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, a ktorých súčasný sociálny systém nemotivuje uchádzať sa o zamestnanie. Zjednoduší a sprehľadní sa systém, odstráni sa byrokracia a možnosti jeho zneužívania a zabezpečí sa jeho dlhodobá legislatívna a fiškálna stabilita.
"Aj napriek tomu, že k zásadnej zmene sociálneho systému už v tomto volebnom období s najväčšou pravdepodobnosťou nedôjde, považujeme za potrebné odbornú diskusiu k tejto téme otvoriť čo najskôr," dodávajú zamestnávatelia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 21:37