StoryEditor

Výrobcovia tepla podali podnet na PMÚ na začatie konania voči SPP

23.01.2006, 18:19
Autor:
TASRTASR

Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) podal minulý týždeň na Protimonopolný úrad (PMÚ) podnet na začatie konania vo veci zneužívania monopolného postavenia na trhu Slovenským plynárenským priemyslom, a. s., (SPP).
Teplári sa tak rozhodli na základe rozdielnych podmienok pri stanovovaní predajných cien zemného plynu, ktoré SPP uplatňuje pre oprávnených odberateľov v kategóriách maloodber (M), stredný odber (S) a veľkoodber (V). Dochádza tak podľa nich k zvýhodňovaniu odberateľov kategórie M na úkor stredných a veľkých odberateľov. "Reálnym dôkazom je výsledok pri stanovovaní ceny zemného plynu v roku 2005, keď ceny pre kategórie S a V počas roka stále stúpali v súlade s vývojom kurzu dolára a vývoja cien ropy Brent na svetových trhoch. Ceny pre maloodberateľov však ostali fixné počas celého minulého roka," tvrdí SZVT.
Zväz v závere podnetu navrhuje, aby PMÚ prešetril aktivity SPP súvisiace s cenotvorbou zemného plynu v SR a v prípade odôvodneného podozrenia z porušenia zákona začal správne konanie vo veci.
SZVT vznikol v roku 1998 z iniciatívy výrobcov tepla zo stredného Slovenska, ktorí v rozhodujúcej miere vyrábajú teplo a teplú úžitkovú vodu pre obyvateľov komunálnych bytov. Je zaregistrovaný ako záujmové združenie právnických osôb a v súčasnej dobe združuje 76 organizácií z celého Slovenska so sídlom vo Zvolene.
TASR o tom informovali zástupcovia SZVT.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:56