StoryEditor

Rekreačný komplex Zelená voda dobuduje investor

19.07.2005, 18:21
Autor:
TASRTASR
Na rozvoj rekreačného komplexu Zelená voda v Kurinci pri Rimavskej Sobote získala samospráva zo štrukturálnych fondov EÚ nenávratný finančný príspevok 19,385 milióna Sk. Mesto sa na realizácii projektu športovej rekreačnej zóny bude podieľať 5-% spolufinancovaním

Na rozvoj rekreačného komplexu Zelená voda v Kurinci pri Rimavskej Sobote získala samospráva zo štrukturálnych fondov EÚ nenávratný finančný príspevok 19,385 milióna Sk. Mesto sa na realizácii projektu športovej rekreačnej zóny bude podieľať 5-% spolufinancovaním
"Po dokončení v júli 2006 budú mať návštevníci v areáli k dispozícii nové športoviská - minigolf, detské ihrisko, 4 tenisové kurty a 2 ihriská na plážový volejbal. Dodávateľom stavby je spoločnosť Milanko, s. r. o., Spišská Nová Ves," uviedla vedúca referátu mestského rozvoja Mestského úradu v Rimavskej Sobote Eva Muráriková.
Pripomenula, že projekt na výstavbu športovej zóny podali v septembri 2004, v marci 2005 dostali oznámenie a zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku podpísali 1.júla 2005. Nadväzuje na už realizovanú 1. etapu výstavby rekreačnej oblasti Zelená voda, do ktorej sa mesto pustilo pred 3 rokmi. Areál získal teplú vodu z geotermálneho vrtu v neďalekých Rimavských Janovciach. Z vlastných zdrojov, vládnej dotácie a grantu z programu Phare vybudovalo mesto základnú technickú infraštruktúru, ktorá stála takmer 170 miliónov Sk.
V ďalšej etape výstavby rekreačnej oblasti Zelená voda, ktorú by mal zabezpečiť do konca roka 2006 už nový investor, dobudujú aquapark, pribudne ubytovacia zóna s hotelmi a penziónmi, kúpeľno-kongresové centrum, kemping, športoviská a ďalšie zariadenia na využitie geotermálnej vody a prírodných daností. Mesto intenzívne rokuje so záujemcami o investovanie a v septembri prerokuje ich ponuky. Predbežnú celkovú investíciu do výstavby odhaduje na vyše 500 miliónov Sk. Komplex bude mať po dobudovaní dennú kapacitu asi 3 700 návštevníkov. Prácu v ňom nájde približne 100 ľudí a ďalších 500 pracovných miest vytvorí nepriamo, čo by pomohlo znížiť nezamestnanosť v Rimavskosobotskom okrese s takmer 25-% nezamestnanosťou.
"Zámerom mesta bolo ponúknuť na odpredaj pozemky na výstavbu ubytovacích zariadení. Kvôli prebiehajúcim rokovaniam s investormi sme odpredaj pozastavili do septembra 2005, pokiaľ nerozhodneme o forme výstavby ubytovacích zariadení a aquaparku," povedala šéfka referátu.
Muráriková doplnila, že v rekreačnom komplexe v rokoch 2006 až 2008 dobudujú múzeum gemerskej dediny s amfiteátrom, kryté bazény a ďalšie prírodné kúpalisko.
Pôvodne hydromelioračnú nádrž Kurinec už vyše 30 rokov využívajú Rimavskosoboťania ako prímestské rekreačné stredisko. Rozloha rekreačného priestoru predstavuje 920 hektárov (ha) a vodnej plochy 27 ha. V areáli sa nachádza aj 25-metrový bazén s úpravňou vody, tenisové, futbalové a minigolfové ihrisko, autocamping a stravovacie zariadenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 03:21