StoryEditor

Podnikateľské prostredie v SR sa napriek slabým miestam výrazne zlepšilo

08.11.2005, 08:53
Autor:
TASRTASR

Porada ekonomických ministrov (PEM) dnes odporučila vláde schváliť Správu o stave podnikateľského prostredia v SR s návrhmi na jeho zlepšenie, ktorej predkladateľom je rezort hospodárstva.
Ako ďalej na tlačovej konferencii po rokovaní PEM povedal minister financií Ivan Mikloš, viaceré porovnania aj z medzinárodného hľadiska, ktoré obsahuje uvedená správa, svedčia o výraznom pokroku vo vývoji podnikateľského prostredia. Dokument je tiež napojený na akčné plány Stratégie konkurencieschopnosti Slovenska do roku 2010 Minerva, ktoré ukladajú analyzovať podnikateľské prostredie z hľadiska toho, v čom a ako by sa malo zlepšiť. "Analýzu pripravujeme v úzkej spolupráci s Republikovou úniou zamestnávateľov a ďalšími zamestnávateľskými organizáciami," pripomenul Mikloš.
Napriek viacerým pozitívam sú podľa Mikloša v tejto oblasti všeobecne známe základné slabiny. "Za najväčšiu považujem vymožiteľnosť práva, vstup a najmä výstup z podnikania, konkurzy a všetko, čo s tým súvisí," dodal Mikloš.
K pozitívnym dosahom zmien, ktorými prešla SR v rokoch 2004 a 2005, sa v správe vyslovujú aj svetové inštitúcie. Veľmi pozitívne hodnotia hlavne daňovú reformu, uľahčenie registrácie podnikateľov, zvýšenie flexibility pracovného práva, vysokú ochranu investorov a dostupnosť úverových zdrojov. Pri výpočte slabých miest uvádzajú napríklad vysoký počet procedúr potrebných pre začatie podnikania, dlhodobo prezentované vysoké odvodové zaťaženie, problém komplikovanej a rýchlo sa meniacej legislatívy, či rozšírenú korupciu a slabú vymáhateľnosť práva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:15