StoryEditor

Rakúsky Bewag postaví prvú veternú elektráreň v Cerove v okrese Krupina

21.12.2006, 16:46
Autor:
TASRTASR

Zmluvu o výstavbe veternej elektrárne v Cerove v okrese Krupina podpísali dnes v Banskej Bystrici predstavitelia rakúskej spoločnosti Bewag a starosta tamojšieho obecného úradu Zdenek Ďurovkin. Zmluvné strany sa dohodli na prieskume veterných podmienok, ktoré sú predpokladom pre výstavbu sústavy veterných elektrární. Spoločnosť Bewag začne s meraním v januári 2007 a v prípade úspešných výsledkov postaví elektrárne s predbežne nešpecifikovaným výkonom ešte v budúcom roku.
Firmu Bewag vytipoval Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v rámci programu na zvýšenie prílevu zahraničných investícií do kraja ako potenciálneho partnera pre výstavbu alternatívnych zdrojov energie. Podpisu zmluvy prechádzalo rokovanie predsedu BBSK Milana Murgaša s predstaviteľmi spoločnosti Bewag v septembri 2006 a prezentácia investičných možností rakúskeho partnera v októbri 2006. Záujem o spoluprácu pri využití veternej energie na výrobu energie vtedy prejavili starostovia obcí Lupoč v okrese Lučenec, Slaská, Nevoľné a Kunešov v okrese Žiar nad Hronom, Detvianska Huta v okrese Zvolen, Senohrad a Cerovo v okrese Krupina.
Spoločnosť Bewag pôsobí v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, kde vybudovala 10 parkov veterných elektrární so 138 zariadeniami. Vyrába v nich 241 MW elektrickej energie, ktorou zásobuje 145 000 domácností, čo sú 2/3 všetkých domácností v Burgenlande. Celkové náklady na výstavbu dosiahli 250 miliónov EUR s očakávanou návratnosťou 15 rokov. Spoločnosť vytvorila 150 nových pracovných miest a podnietila hospodársky efekt 150 miliónov EUR v súvisiacich oblastiach.
Bewag má dcérske spoločnosti v SR, ČR, Poľsku, Chorvátsku a Maďarsku, kde chce perspektívne investovať do výstavby 500 veterných elektrární s celkovým výkonom 1 000 MW. Prvé veterné elektrárne vybudovala v roku 1979.
Obce zo spolupráce s prevádzkovateľom veterných elektrární môžu podľa prezentácie spoločnosti Bewag získať platby za výkony v rámci poskytnutia pomoci pri majetkových vyrovnaniach a pevné platby do rozpočtu obcí, pomoc v podobe budovania infraštruktúry s účasťou miestnych firiem, turistické zhodnotenie a ďalšie výhody. Obec napríklad dostane zelenú nálepku vzor ochrany životného prostredia.
(1 EUR = 34,691 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 13:59