StoryEditor

Poľsko získalo priame investície za 11,09 miliardy EUR

14.05.2007, 17:05
Autor:
TASRTASR
Do Poľska prišli v minulom roku priame zahraničné investície v hodnote 11,09 miliardy EUR, v prepočte 373,6 miliardy SKK. Vyplýva to zo zverejnených predbežných údajov Poľskej národnej banky. V porovnaní s rokom 2005 boli PZI vyššie o 44 %.

Prevažná časť PZI (82,7 %) pochádzala v roku 2006 z krajín Európskej únie (EÚ). Celkovo išlo o investície za 9,17 miliardy EUR. Medzi lídrov v investovaní v Poľsku patrilo Nemecko, Veľká Británia, Španielsko a Francúzsko. Mimoriadne aktívne boli aj Švajčiarsko, Kórejská republika, Japonsko a USA.
Poľská agentúra pre zahraničné investície PALILZ ukončila vlani 43 projektov v celkovej hodnote 1,1 miliardy EUR. Najväčší záujem o investovanie mali podľa agentúry japonské koncerny Bridgestone, Sharp, Toyota a Toshiba, ako aj americká počítačová spoločnosť Dell. Dominovali predovšetkým centrá služieb, výroba automobilov a odvetvie elektroniky. Najviac kapitálu pochádzalo v roku 2006 od koncernu France Telecom, automobilky Fiat či bánk Uni Credito, EBWE a KBC.
PALILZ sa chce vo väčšej miere usilovať o získanie investorov pre oblasť vývoja a výskumu, informačných technológií a telekomunikácií, leteckej techniky a biotechnológií. Koncentruje sa pritom na prilákanie investorov z krajín skupiny G7 ako aj z Brazílie, Ruska, Indie a Číny.
Objem priamych zahraničných investícií by mal podľa expertov dosiahnuť v tomto roku podobnú úroveň ako v roku 2006. Detailnejšie údaje o štruktúre pôvodu kapitálu podľa jednotlivých krajín poľská centrálna banka zverejní v septembri.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:17