StoryEditor

Zamestnanci Hyundai požadujú vyššie platy, preto vstúpili do štrajku

26.06.2006, 15:13
Autor:
TASRTASR

Zamestnanci juhokórejskej automobilky Hyundai Motor dnes vstúpili do štvordňového štrajku. Pracovníci združení v odboroch požadujú 9,1-% zvýšenie miezd.
Najväčší juhokórejský výrobca automobilov prakticky každé leto čelí tvrdému vyjednávaniu týkajúcemu sa miezd. Automobilku v posledných 18 rokov 17-krát postihol štrajk. Hyundai sa však musí v súčasnosti okrem toho vyrovnať s vysokými cenami surovín, silnejúcim wonom a zatknutím šéfa koncernu Chung Mong Kooa.
Odborové združenie zamestnancov Hyundai má 43 890 členov a patrí k najväčšiemu a najsilnejšiemu odborovému združeniu v krajine, ku Kórejskej konfederácii odborových zväzov. Odborári okrem iného požadujú platové bonusy a 9,1-% zvýšenie základných miezd. Takéto zvýšenie platov je trojnásobne vyššie ako odhadovaná ročná inflácia v krajine. Odborári dnes zastavili prácu na 2 hodiny a každý deň až do štvrtka plánujú jej prerušenie na niekoľko hodín.
Podľa hovorcu Hyundai protestná akcia odborárov bude automobilku stáť asi 100,3 miliardy KRW, čo je v prepočte 3,1 miliardy SKK, alebo pokles výroby o 7 389 áut. To je menej ako 1 % z vlaňajších tržieb koncernu vo výške 27,4 bilióna KRW.
Vlani odborári po dvojtýždňovom čiastočnom štrajku v auguste a septembri dosiahli 6,9-% zvýšenie základných platov. Tento štrajk vyšiel automobilku na 591 miliárd KRW. Vedenie koncernu na požiadavky zamestnancov zatiaľ neodpovedalo, pretože v súčasnosti je sústredené na návrat Chunga z väzenia. "Požiadavkám odborov sa budeme naplno venovať, až sa predseda predstavenstva vráti do svojej funkcie," uviedol hovorca Hyundai Motor Jake Jang.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(100 KRW = 3,106 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:58