StoryEditor

Transparency International hrozí Siemensu vylúčením

07.12.2006, 14:21
Autor:
SITASITA

Medzinárodná organizácia Transparency International (TI), ktorá bojuje proti netransaprentnosti a korupcii vo svete, pohrozila nemeckému strojárskemu koncernu Siemens stratou členstva. Hrozba súvisí s vyšetrovaním v spoločnosti Siemens, ktorá je podozrivá z vytvárania tajných fondov v objeme 200 mil. eur na podplácanie vládnych úradníkov. Ako vyhlásil zástupca riaditeľa nemeckej pobočky TI Peter von Blomberg, pre organizáciu je zarážajúce, že aj keď Siemens patrí k jej významným členom a je s ním v stálom kontakte, o vyšetrovaní podozrení z korupcie sa dozvedela z médií. TI požiadala Siemens o vysvetlenie, ak spoločnosť uspokojivo neodpovie, bude to mať svoje dôsledky, uviedol Blomberg v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt.
Podľa informácií z médií sú manažéri spoločnosti Siemens podozriví z podplácania úradníkov na gréckych ministerstvách vnútorných vecí i obrany v snahe získať grécke vládne kontrakty pred Olympijskými hrami v Grécku v roku 2004. Firma údajne podplácala aj nigérijského diktátora Saniho Abachu. Polícia zatkla celkovo sedem súčasných i bývalých manažérov Siemensu, z nich päť naďalej zostáva vo vyšetrovacej väzbe. "Naši partneri v priemysle musia stáť v prvej línii boja proti korupcii. Ak by sa nejaký z našich členov aktívne zapojil do korupcie, bolo by to najhoršie, čo by sa nám mohlo stať," vyhlásil Blomberg.
Organizáciu Transparency International založil v roku 1993 bývalý predseda Svetovej Banky Peter Eigen. V Nemeckú má TI 37 korporánych členov, medzi nimi figurujú spoločnosti ako Allianz, Bosch, BASF, či SAP. Vylúčenie z členstva môže mať vážne negatívne dôsledky pre Siemens. Najmä na trhu v USA je pre spoločnosti ťažšie získavať kontrakty, ak nie sú členmi TI.
Nemecký koncern Siemens patrí v SR k najväčším zahraničným investorom, na Slovensku je zastúpený 13 spoločnosťami. Spoločný obrat skupiny na Slovensku za obchodný rok 2005/2006, ktorý sa skončil 30. septembra 2006, dosiahol 32,944 mld. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 23:44