StoryEditor

Gazprom hrozí Bielorusku cenou 260 USD za 1 000 kubických metrov plynu

29.12.2006, 12:10
Autor:
TASRTASR

Šéf Gazpromu Alexej Miller požiadal ruskú vládu, aby zaviedla vývozné clo na plyn, ktorý dodáva jeho koncern Bielorusku. Informujú o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru. V tom prípade by za 1 000 kubických metrov (m3) plynu muselo Bielorusko platiť namiesto požadovaných 200 USD, v prepočte takmer 5 250 SKK, až 260 USD. Tento rok stálo Bielorusko 1 000 m3 plynu necelých 47 USD.
Na plyn exportovaný do Bieloruska sa doteraz nevzťahovalo nariadenie o vývoznom clo preto, lebo po vytvorení rusko-bieloruského hospodárskeho spojenectva sa bieloruský trh pokladal aj za vnútorný trh Ruska.
Súčasne druhou taktikou Gazpromu je "kompromisný" návrh na cenu 105 USD za 1 000 m3 s tým, že Bielorusko by platilo z tejto ceny 75 USD v hotovosti a 30 USD doplácal akciami svojho plynárenského podniku Beltransgaz.
Vo štvrtok vo večerných správach prvého kanálu televízie ORT hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov uviedol, že sa po zastavení dodávok plynu prvého januára nebude opakovať situácia z minulého roku, keď Moskva viedla rovnakú cenovú vojnu s Kyjevom. Ukrajinci totiž odčerpávali plyn pre vlastné zásobovania z dodávky určenej do západnej Európy. Tranzitný plynovod cez bieloruské územie je samostatnou tepnou, neprúdi ním plyn súčasne aj pre Bielorusko. Medzi tranzitným plynovodom a bieloruskou plynárenskou rozvodnou sieťou jestvujú síce prepojenia, ale sú zablokované. Hovorca dodal, že celý tranzitný plynovod v Bielorusku a dokonca aj pôda pod ním je majetkom Gazpromu. Nedovolené odčerpávanie plynu Bielorusmi z tranzitného plynovodu by malo veľmi vážne následky.
Podľa moskovských analytikov, ktorých Gazeta.ru cituje, Minsk bude naťahovať čas do poslednej možnej chvíle, aby dosiahol zmäkčenie cenových podmienok Gazpromu. Napokon však, najneskoršie v polovici januára, podpíše pre seba najvýhodnejší variant dohody o cene plynu. Zrejme to bude tak, že ruský monopolný podnik dosiahne cieľ a v Beltransgaze získa 50-% podiel.
Miller informoval, že ak Bielorusko nepodpíše do konca decembra dohodu o novej cene plynu, Gazprom mu zastaví dodávku paliva 1. januára 2007 o 10. hodine moskovského času (8. hodine stredoeurópskeho času).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 11:24