StoryEditor

Snemovňa schválila rozpočet ČR na budúci rok v prvom čítaní

26.10.2006, 15:25
Autor:
SITASITA

Poslanecká snemovňa ČR vo štvrtok poslala návrh štátneho rozpočtu na budúci rok do druhého čítania. Za návrh hlasovali všetky politické strany s výnimkou komunistov a návrh našiel podporu 155 zo 179 prítomných poslancov, 23 poslancov bolo proti. Sociálni demokrati vyjadrili podporu návrhu rozpočtu s výhradami k plánu na privatizáciu časti elektrárenskej firmy ČEZ. Návrh rozpočtu počíta v budúcom roku s deficitom vo výške 91,3 mld. CZK.
Konečný osud návrhu však záleží na tom, či štát nájde ďalšie príjmy rozpočtu a tiež na aktuálnom rozložení síl v snemovne pri záverečnom hlasovaní. "Pokiaľ ide o postoj klubu sociálnych demokratov ku konečnému hlasovaniu v treťom čítaní, ponechávame si možnosť rozpočet v konečnej fáze podporiť či nepodporiť na základe toho, ako budú vyriešené štrukturálne problémy. Naďalej budeme presadzovať, aby sa neuskutočnila privatizácia firmy ČEZ," uviedol predseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka. Český minister financií Vlastimil Tlustý povedal, že vláda trvá na predaji časti ČEZ, môže však zmenšiť ponúkaný podiel, ak štát získa iné príjmy.
Rozpočet musí byť definitívne schválený do konca tohto roka, aby sa ČR vyhla rozpočtovému provizóriu. Patovú situáciu v českej politike, keď proti sebe stalo v Poslaneckej snemovne 100 ľavicových poslancov a 100 poslancov zelenej pravice, nalomilo stredajšie vystúpenie sociálneho demokrata Michala Pohanky z klubu i zo strany.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:55