StoryEditor

Maďarsko by mohlo prijať euro v roku 2011, tvrdí Kóka

29.09.2006, 17:01
Autor:
SITASITA

Maďarsko by teoreticky mohlo prijať jednotnú európsku menu euro už v roku 2011, vyhlásil maďarský minister hospodárstva János Kóka. Krajina v súčasnosti nemá stanovený záväzný termín vstupu do eurozóny, podľa nového konvergenčného programu, ktorý už odobrila aj Európska komisia (EK), by však mohla svoj deficit verejných financií dostať k úrovni 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2009. Ak sa krajine podarí znížiť deficit pod 3 % HDP v roku 2009, vstup do eurozóny v roku 2011 bude podľa maastrichtských kritérií reálny, uviedol Kóka. Ako však dodal, bolo by predčasné uviesť rok 2011 ako oficiálny cieľ. "Bolo by príliš riskantné stanoviť si rok 2011 ako cieľový rok vstupu do eurozóny. Našou prioritou je v súčasnosti získať späť dôveryhodnosť krajiny v očiach investorov," povedal Kóka v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Pôvodným cieľom Maďarska bolo prijať euro v roku 2010. Krajina však už štyri roky po sebe nedokázala splniť kritérium rozpočtového deficitu, pričom sa jej to nepodarí ani v tomto roku. Maďarsko sa pre pokračujúce problémy s verejnými financiami muselo pôvodného plánu na zavedenie eura v roku 2010 vzdať. Nový konvergenčný program počíta s opatreniami, ktoré vláda prijala v snahe znížiť rozpočtový schodok. Vláda sa rozhodla zvýšiť daň z pridanej hodnoty, zaviesť dodatočnú "solidárnu" daň pre osoby s nadštandardným príjmom na úrovni 4 %, ako aj 20-percentnú daň z výnosov na akciovej burze, či zvýšiť platby zdravotného poistenia pre zamestnancov. Úsporné opatrenia však podľa analytikov spomalia tempo hospodárskeho rastu a naopak podporia rast inflácie. Analytici odhadujú, že krajina by mohla vstúpiť do eurozóny najskôr v roku 2013.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:15