StoryEditor

Vysoké ceny pohonných látok v júli v Rusku zdvihli výrobné náklady o 1,7 %

21.08.2006, 14:45
Autor:
TASRTASR

Výrobné náklady v Rusku sa v júli medziročne zvýšili o 1,7 %. Pôvodne analytikmi predpokladaný 0,7-% rast výrobných nákladov navýšili vysoké ceny pohonných látok. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil ruský Federálny štatistický servis.
Index výrobných nákladov potvrdzuje, že cenový tlak ostáva najväčším chrobákom v hlavách ruských politikov pri ich snahe dostať celoročnú infláciu na mieru, ktorú by charakterizoval jednociferný údaj.
Pod tlakom vlády ropné spoločnosti na jar súhlasili, že udržia nízke ceny pohonných látok, aby tak zmiernili náklady farmárov v období sejby. Dohoda však vypršala a podľa odborníkov sa ropný priemysel v Rusku môže znovu dostať pod politický tlak. Politici chcú udržať náklady farmárov na najnižšej možnej úrovni a zabrániť tak, aby medziročná inflácia dosiahla 14,6 %.
"Ak vláda zvýši svoj tlak na ropné spoločnosti, aby aj na jeseň zmrazili ceny pohonných látok, nemusíme byť svedkami, ako sa vysoké výrobné náklady z júla prelejú do indexu spotrebiteľských cien," povedal ekonóm banky UralSib Vladimir Tichomirov.
Medziročná miera inflácie spotrebiteľských cien v júli predstavovala 9,3 %. Cenový tlak v období žatvy však ruským politikom sťaží cestu za ich cieľom dosiahnuť v tomto roku jednocifernú infláciu. V minulom roku bola miera inflácie 10,7 %.
Ďalšie údaje, ktoré tiež zverejnil Federálny štatistický servis, potvrdili, že hlavne silná spotreba podporuje hospodársky rast Ruska. Maloobchodný predaj v júli vzrástol o 13,6 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Medziročný nárast skutočných miezd, čo je základný faktor inflácie, v júli dosiahol 17,7 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci to bolo len 16,7 %. Ďalšie zvyšovanie miezd vo verejnom sektore, ktoré Kremeľ prisľúbil, môže ešte navýšiť tlak na ceny. Júlové kapitálové investície oproti minulému roku vzrástli o 10,7 %. Podľa ekonómov však nárast stále nemusí byť dostatočný, aby umožnil Rusku udržať si svoj 8-ročný vzostup.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 18:19