StoryEditor

Vyššími paušálnymi výdavkami chce MF zjednodušiť podnikanie

22.09.2005, 10:31
Autor:
TASRTASR

Zachovanie paušálnych výdavkov pre remeselníkov vo výške 60 % a ich zvýšenie pre ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) zo súčasných 25 % na 40 %, ktoré dnes v parlamentnej rozprave k novele zákona o dani z príjmov prisľúbil minister financií Ivan Mikloš, má podľa rezortu financií zjednodušiť podnikanie. Podľa pôvodného návrhu novely zákona sa mali paušálne daňové výdavky SZČO zjednotiť na úrovni 35 % z celkových príjmov.
Mikloš dnes v parlamente vyhlásil, že spomínanú zmenu bude obsahovať návrh, ktorý predloží v rámci druhého čítania novely zákona v Národnej rade (NR) SR. Vďaka tomu by sa paušálne výdavky na daňové účely v prípade SZČO, ktoré nie sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty, zjednotili na úrovni o 5 percentuálnych bodov vyššej ako Ministerstvo financií (MF) SR pôvodne navrhovalo. Zároveň by zostalo zachované aj zvýhodnenie remeselných živností, ktoré sú uvedené v prílohe č.1 živnostenského zákona. "Chceme, aby Slovensko bolo krajinou, v ktorej sa podnikateľom oplatí platiť dane a nie daňových poradcov," vyhlásil na margo zmeny postoja MF jeho hovorca Peter Papanek.
Ako povedal pre TASR, ministerstvo chce, aby podnikanie bolo jednoduché a dane neboli dôvodom, pre ktorý by ktokoľvek mohol váhať so začatím podnikania alebo musel špekulovať, ako si daňovú povinnosť znížiť. "Takto postavené daňové výdavky majú pozitívny vplyv aj na náklady daňovej správy, výber je jednoduchší, kontrola rýchlejšia a lacnejšia," vyhlásil Papanek. Podľa neho sa týmto opatrením znížia aj odvody, ktoré musia drobní živnostníci platiť, keďže nižší daňový základ bude znamenať nižší vymeriavací základ pre výpočet odvodov.
lp pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:08