StoryEditor

Slovenská koruna voči českej najsilenejšia od júla 2005

20.11.2006, 12:25
Autor:
SITASITA

Slovenská koruna voči českej menovkyni zhodnotila v posledných dňoch na najsilnejšiu úroveň od júla 2005. V súčasnosti sa kurz pohybuje pod hranicou 1,28 SKK/CZK. Oproti letu, keď sa koruna oslabovala pod vplyvom obáv investorov z krokov novej vlády a odkladu prijatia eura, začali investori podľa analytika Slovenskej sporiteľne Michala Mušáka vnímať šance na vstup do eurozóny v roku 2009 priaznivejšie. Ako pokračoval analytik Trend Analyses Vladimír Vaňo, nová vláda totiž prekvapivo rýchlo schválila návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. "Pozitívnym faktorom bol aj nedávny pokles cien ropy, ktorý zvyšuje šance na splnenie inflačného kritéria," doplnil Mušák.
Mierne riziko vidí Vaňo v možných parlamentných pozmeňujúcich návrhoch k budúcoročnému rozpočtu. "Poslanci vládnej koalície by mali pamätať na to, že práve schválenie návrhu štátneho rozpočtu SR vo vláde v tejto podobe účinne zastavilo obavy investorov z rozšafnej a nedisciplinovanej rozpočtovej politiky," poznamenal Vaňo. Práve tie viedli podľa neho k strate dôvery investorov, oslabeniu koruny a masívnym intervenciám Národnej banky Slovenska. "Slovenskej mene pomohli intervencie centrálnej banky, ktoré stiahli z trhu veľký objem korún a posilňovanie je tak výraznejšie," doplnil M. Mušák.
Okrem domácich faktorov pomohol slovenskej mene aj priaznivý regionálny sentiment. "Reakcie českej meny na regionálny vývoj boli totiž v poslednom období menej výrazné ako slovenskej," uviedol Mušák. Podľa neho sú dôvodom vyššie sadzby na Slovensku ako v ČR, s čím súvisí väčší podiel krátkodobého kapitálu v SR. Kľúčová dvojtýždňová repo sadzba je v Českej národnej banke na úrovni 2,5 %, pričom kľúčová sadzba na Slovensku je 4,75 %. Aj vzhľadom k stabilnejšej politickej situácii možno podľa Vaňa v krátkodobom horizonte očakávať vďaka pokračujúcemu vyššiemu úročeniu slovenskej koruny aj jej ďalšiu apreciáciu voči českej korune. "Ak sa slovenskej korune podarí posilniť pod hranicu 1,2549 SKK/CZK, mohlo by jej to otvoriť priestor pre zisky až k úrovni 1,1873 SKK/CZK," doplnil Vaňo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:38