StoryEditor

MMF kritizuje úsporný program maďarskej vlády

22.06.2006, 12:25
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný menový fond (MMF) ostro kritizoval plány úspor maďarskej vlády. Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland (FTD).
Kabinet premiéra Ferenca Gyurcsanya chce tento rok zvýšením daní a poklesov vládnych výdavkov znížiť deficit štátneho rozpočtu na 9,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) a na budúci rok na 6,1 %. MMF pokladá tieto ciele za nereálne. Maďarský premiér v stredu potvrdil FTD, že medzi vládou a MMF "existujú veľmi hlboké názorové rozdiely".
Gyurcsany pre denník ďalej uviedol, že experti MMF žiadajú od neho, aby sociálne výdavky znižoval rýchlejšie a uvoľnil sociálnu sieť. K tomu by sa malo pridať aj zníženie dôchodkov, pomoci rodinám a podpory bytovej výstavby. Podľa premiéra v takomto prípade by šlo o politickú dilemu a nielen makroekonomickú.
Podľa výpočtov MMF deficit maďarského rozpočtu dosiahne tento rok 10 % HDP a na budúci rok 7,5 %. Štátny dlh bude rásť a Maďarsko nesplní kritériá pre vstup do eurozóny v roku 2010.
MMF kritizuje rozhodnutie maďarskej vlády dosiahnuť sanáciu štátnych financií zvýšením daní. Podľa ekonómov rast odvodov povedie k väčšej byrokracii, vytváraniu prostredia pre daňové úniky a ohrozovaniu konkurencieschopnosti krajiny. Opatrenia budú hrozbou aj pre rast maďarskej ekonomiky. Gyurcsany však trvá na svojich zámeroch: "Musíme ísť svojou cestou," povedal a dodal, že "iba tak môžeme zabezpečiť sociálnu spravodlivosť, ktorú sme dosiahli".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:28