StoryEditor

Michalovská samospráva uvítala informáciu o príchode dánskeho investora

21.06.2005, 11:55
Autor:
TASRTASR

Michalovská samospráva uvítala pondelkovú informáciu o príchode dánskeho investora do centra Zemplína.
"Správy o príchode dánskej spoločnosti Unomedical do Michaloviec nás neprekvapili, pretože s touto firmou sme boli v rokovaní a očakávali sme spoluprácu. Čo nás prekvapilo, je jej koncepčnosť a dlhodobejšie zámery spoločnosti v našom meste," uviedol dnes pre TASR primátor Michaloviec Jozef Bobík. Dodal, že spoločnosť bude sídliť v areáli pripraveného priemyselného parku. Podľa primátora bude potrebné už len dohodnúť sa s vedením Unomedicalu na cene pozemku, na ktorom bude stáť nový závod. "O odpredaji a cene rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva na rokovaní 28. júna," doplnil Bobík. Na margo nepodporeného plánu, na základe ktorého mal v Michalovciach vzniknúť priemyselný park povedal, že negatívne rozhodnutie zástupcov samosprávy zaskočilo. "Novú žiadosť o vznik parku odovzdáme začiatkom septembra agentúre SARIO," konštatoval primátor.
Produkcia nového závodu, orientovaná na výrobu jednorazových zdravotníckych nástrojov, by mala byť spustená v 1. štvrťroku 2006. Prácu v ňom nájde 550 ľudí z regiónu s takmer 20-% nezamestnanosťou. Michalovský závod je najväčšou doterajšou investíciou dánskeho Unomedicalu. Vyrastie na ploche 17 000 štvorcových metrov. Plný nábeh produkcie spomínaného investora má byť dosiahnutý po 12 až 18 mesiacoch po otvorení. Prezident dánskej spoločnosti Henrik Brandt avizoval rozšírenie výroby michalovského závodu v budúcnosti, čo by malo byť spojené aj s rastom počtu pracovných miest. Vláda SR podporí dánsku spoločnosť, ktorá plánuje na východe Slovenska investovať 8,8 milióna EUR, v prepočte 338 miliónov Sk, investičnými stimulmi v objeme 100 miliónov Sk.
Dánsky Unomedical so sídlom neďaleko Kodane zamestnáva vo svojich závodoch v krajinách Európskej únie, Austrálii, Mexiku a na ázijskom kontinente zhruba 4 000 ľudí. Ročný obrat spoločnosti dosahuje zhruba 250 miliónov EUR.
(1 EUR = 38,453 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:40