StoryEditor

MMF tvrdí, že svetové hospodárstvo si zachováva dynamický rast

22.09.2005, 09:53
Autor:
TASRTASR
Svetová ekonomika sa má v tomto roku zväčšiť o 4,3 %, a to aj napriek vyšším cenám ropy a ničivým následkom hurikánu Katrina.

Svetová ekonomika sa má v tomto roku zväčšiť o 4,3 %, a to aj napriek vyšším cenám ropy a ničivým následkom hurikánu Katrina.
Prognózuje to vo svojej dvakrát ročne vydávanej správe Výhľad svetovej ekonomiky Medzinárodný menový fond (MMF). MMF znížil prognózu pre globálny rast v budúcom roku na 4,3 % z 4,4 %, ktoré predvídal v apríli.
Fond znížil prognózu rastu najväčšej svetovej ekonomiky - USA, pre tento rok na 3,5 % z aprílových 3,6 % a zároveň zredukoval predpoklad pre rast na rok 2006 na 3,3 z 3,6 %.
Rast rozvíjajúcich sa krajín strednej a východnej Európy by mal v tomto roku dosiahnuť 4,3 % a v roku 2006 4,6 %. Región dosiahol v roku 2004 výraznejšiu expanziu 6,6 %.
Hospodárstvo Poľska sa v tomto roku zväčší o 3 %, čo je mierne menej ako predchádzajúci predpoklad 3,5 %. Pod pokles prognózy sa podpísala slabšia spotreba a nižší rast exportu. Podľa MMF má Poľsko infláciu pevne pod kontrolou.
Silná mena pomohla udržať na uzde rast cien aj v Českej republike, dodáva MMF s tým, že ostatné krajiny ako Lotyšsko, Rumunsko a Srbsko a Čierna Hora stále zápasia s infláciou.
V prípade Turecka potvrdil MMF svoju predchádzajúcu prognózu 5-% hospodárskeho rastu pre tento rok, pričom inflácia zrejme dosiahne úroveň 8 %.
MMF však znížil aprílový predpoklad hospodárskeho rastu pre eurozónu na tento rok o 0,4 percentuálneho bodu na 1,2 %. V roku 2006 má ekonomika eurozóny narásť o 1,8 %. Na jar ešte MMF predpokladal pre budúci rok 2,3-% rast eurozóny.
Najväčšia európska ekonomika - Nemecko, by sa podľa predpokladov fondu mala v tomto roku zväčšiť o 0,8 %. Pre nadchádzajúci rok sa očakáva rast o 1,2 %.
Popri USA zostáva motorom globálneho rastu naďalej Čína. Podľa správy ČĽR svojím rastom prekonáva očakávania. Pre tento rok očakáva fond zväčšenie čínskej ekonomiky o 9,0 %, čím došlo ku korekcii aprílovej prognózy smerom nahor o 0,5 percentuálneho bodu.
Osobitne pozitívne vyzdvihol MMF vývoj v Japonsku, kde sa znova naštartoval domáci dopyt. Prognóza pre tento rok bola v dôsledku toho zvýšená o 1,2 percentuálneho bodu na 2,0 %.
Informovali o tom agentúry AP a APA.
2 5 tim pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:18