StoryEditor

Na Slovensku sa GMR pestujú len výnimočne

07.09.2006, 15:18
Autor:
SITASITA

Na Slovensku sa pestuje len minimum geneticky modifikovaných rastlín (GMR). "Anketou sme zistili, že je rovnaké percento tých, ktorí majú negatívny názor a tých, ktorí majú o téme málo informácií," uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. Ako dodal, na Slovensku sú zatiaľ len dvaja či traja priekopníci v pestovaní GMR. O téme má spoločnosť len sporé informácie, čo by sa malo zmeniť vedeckými výskumami. "Chceme, aby sme svoj názor na GMR nehovorili my, ani Greenpeace, ani politici, ale skutoční odborníci," skonštatoval Oravec.
Možnosti pestovania geneticky modifikovanej kukurice boli témou štvrtkového stretnutia predsedu Americkej národnej asociácie pestovateľov kukurice Freda Yodera s predsedom SPPK v Nitre. Slovensko bolo treťou a zároveň poslednou európskou zastávkou Yodera po Slovinsku a Rakúsku. Cieľom jeho návštevy bolo podľa jeho slov podeliť sa o skúsenosti s pestovaním GMR. Podľa Yodera je Slovensku vhodnou krajinou na koexistenciu rôznych typov pestovania plodín, vrátane GMR.
Začiatkom júna tohto roka nadobudol účinnosť zákon o pestovaní GMR. Podľa neho musia pestovatelia takýchto rastlín viesť presnú evidenciu svojej produkcie, pričom zámer pestovať GMR musia vopred nahlásiť Ústrednému kontrolnému a skúšobnému ústavu poľnohospodárskemu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 14:24