StoryEditor

Slovensko z Fondu solidarity EÚ očakáva grant vo výške 5,67 mil. EUR

17.08.2005, 16:41
Autor:
TASRTASR

Slovensko, postihnuté v Tatrách prírodnou katastrofou v novembri 2004, poslalo do Európskej únie (EÚ) žiadosť o poskytnutie grantu z Fondu solidarity EÚ (FSEÚ) na nápravu vzniknutých škôd. Túto požiadavku v súčasnosti posudzuje rozpočtový výbor Rady.
O tom, aké princípy musí SR ako žiadateľ o príspevok z FSEÚ dodržať, uvádza materiál Princípy používania FSEÚ v podmienkach SR. Materiál dnes schválila vláda SR. Podľa návrhu Európskej komisie (EK) má byť Slovensku pridelený z fondu grant vo výške 5,67 milióna EUR, v prepočte 218 miliónov Sk.
Materiál pripravili podpredseda vlády a minister financií a podpredseda vlády pre európske záležitosti, ľudské práva a menšiny.
V predkladacej správe sa uvádza, že na povodne, ktoré v roku 2002 postihli všetky krajiny v strede starého kontinentu a zanechali ničivé následky a materiálne škody, reagovali orgány EÚ. Zriadili v roku 2002 finančný nástroj, ktorého cieľom je prispievať členom postihnutým prírodnou katastrofou veľkých rozmerov na nápravu vzniknutých škôd. Únia na tento účel založila FSEÚ.
V praxi platí, že Komisia a prijímací štát uzatvoria Dohodu pre vykonávanie rozhodnutia Komisie o udelení dotácie z FSEÚ na financovanie mimoriadnych opatrení v súlade s osobitnými ustanoveniami, a to právnymi a finančnými. Návrh uvedenej dohody je predmetom negociácií s Komisiou. Vláde SR preto vyplynula povinnosť pripraviť princípy používania zdrojov tohto fondu.
(1 EUR = 38,438 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:27