StoryEditor

Zamestnanci Airbusu protestovali proti sanačnému plánu

06.03.2007, 13:00
Autor:
TASRTASR

Niekoľko tisíc francúzskych zamestnancov Airbusu dnes vyšlo do ulíc a protestovali proti sanačnému plánu spoločnosti. Podľa informácií francúzskej polície na demonštrácii v centre Toulouse sa zúčastnilo asi 7 000 ľudí. "Ľudia majú veľkú motiváciu. Bude to obrovský úspech," uviedol na margo protestnej akcie francúzsky spoluprezident podnikovej rady Airbusu Jean-François Knepper.
V závode Aibusu v Saint-Nazaire, ktorý sa má podľa sanačného plánu Power8 predať, dnes prerušilo prácu asi 90 % z celkovo 2 400 zamestnancov. V závode v Méaulte, pre ktorý materský koncern EADS hľadá priemyselného partnera, demonštrovalo viac ako 1 000 pracovníkov. "Nechceme žiadneho partnera, to je začiatok postupného vyčleňovania podniku z Airbusu," uviedol nemenovaný odborový predák.
Podľa reštrukturalizačného plánu, ktorý koncern EADS predložil minulú stredu, Airbus zruší v priebehu nasledujúcich 4 rokov 10 000 pracovných miest. Z toho 4 300 vo Francúzsku a 3 700 v Nemecku. Pre nemecké podniky v Varele a Laupheime, ktoré zamestnávajú celkovo 2 500 ľudí, rovnako ako pre podnik v Saint-Nazaire hľadá Airbus vhodného kupca. Pre fabriky v Nordenhame (Dolné Sasko), ako aj vo Fultone (Veľká Británia) a vo francúzskom Méaulte Airbus zvažuje "priemyselné partnerstvo.
Francúzske regióny zaslali premiérovi Dominiqueovi de Villepinovi list týkajúci sa plánu na prepúšťanie v Airbuse. List 2. marca podpísali šéfovia 8 regiónov vedených socialistami. Tieto regióny uvádzajú, že majú záujem o vstup do EADS. Minister financií Thierry Breton však dnes označil túto myšlienku za populistickú a zbytočnú.
Zástupcovia regiónov Midi-Pyrénées, Pays de la Loire, Picardie, Aquitaine, Centre, Ile-de-France, Poitou-Charentes a Provence-Alpes-Côte d'Azur vyjadrili v liste hlboké znepokojenie vzhľadom na reštrukturalizačný plán Power8. Plánovaná sanácia okrem spomínaných 4 300 miest ohrozuje aj celú sieť dodávateľov a subdodávateľov Airbusu.
Obrovské zmeny plánované Airbusom sú podľa regiónov v kontraste s reakciou vlády, ktorá si neuvedomuje ich dopad. Regióny upozorňujú nato, že Nemecko sa k situácii stavia s väčšou razanciou, priamejšie a zodpovednejšie. Spomínajú tiež vstup spolkových krajín do EADS v prípade zníženia podielu v koncerne zo strany DaimlerChrysleru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:09