StoryEditor

Hamé vyhrala súdny spor o Májku na Slovensku

15.01.2007, 17:40
Autor:
TASRTASR

Potravinárska firma Hamé, a. s., Kunovice na Morave vyhrala v týchto dňoch súdny spor o používaní ochrannej známky Májka na Slovensku. Po takmer piatich rokoch Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici rozhodol, že spoločnosť R.S.K. v Rimavskej Sobote nesmie používať zameniteľné označenie Májka - RISO.
KS zároveň nariadil spoločnosti R.S.K. zdržať sa používania zameniteľného označenia Májka RISO pre rovnaké alebo podobné výrobky, pre ktoré je medzinárodná ochranná známka Májka z produktového portfólia spoločnosti Hamé zapísaná. Nariadil nielen ukončenie predaja výrobku Májka RISO na Slovensku, ale rozhodol o zaplatení pokuty 200 000 Sk a verejné ospravedlnenie v celoštátnych periodikách za porušovanie práv spoločnosti Hamé.
Spoločnosť Hamé, ktorá na trhu pôsobí viac ako 35 rokov, patrí medzi popredných výrobcov potravín v Česku. Značke Májka venuje významnú pozornosť od 1. polroku 90. rokov a stretla sa s mnohými prípadmi, kedy sa konkurencia usilovala využiť niektoré z ochranných známok Hamé vo svoj prospech. Dokladom toho je podľa riaditeľky vyše 30 prípadov porušenia práv na ochranné známky spoločnosti Hamé. "Jedným z prípadov porušovania ochrannej známky Májka je nekalá súťaž v konaní spoločnosti R.S.K. na Slovensku, ktorá uvádzala na domáci trh výrobok pod názvom Májka RISO," potvrdila pre TASR riaditeľka marketingu spoločnosti Hamé Marcela Mitáčková.
Za ostatných päť rokov Hamé investovala do mediálnej podpory viac ako 125 miliónov Kč a ďalších 60 miliónov Kč do ostatných aktivít podporujúcich znalosť tejto značky na trhu. Hamé dodáva na český a slovenský trh paštétu Májka v rôznych baleniach a jej predaj tvorí viac ako 80 miliónov kusov. Hamé však neinvestuje iba v ČR a SR, ale aj v štátoch, v ktorých má svoje obchodné aktivity, okrem EÚ idú výrobky s logom Hamé aj do krajín, kde sa hovorí rusky.
Spoločnosť Hamé odhaduje stratu z porušovania práv svojich ochranných známok na desiatky miliónov Kč. Najväčším problémom je pomalé riešenie súdnych sporov, potvrdila Mitáčková.
Ročne vynakladá Hamé asi 1,5 milióna Kč na svoju databázu ochranných známok. Toto portfólio predstavuje takmer 210 ochranných známok pre ČR a SR a 30 medzinárodných ochranných známok.
(1 CZK = 1,250 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:23