StoryEditor

Na ovládanie nového robota od Hondy stačí myslenie

24.05.2006, 10:24
Autor:
TASRTASR

Japonská automobilka Honda vyvinula technológiu využívajúcu mozgové signálny na ovládanie pohybov robota. Je to krok na ceste k ovládaniu strojov v každodennom živote len ľudským myslením.
Technológia, na ktorej Honda Motor Co. spolupracuje s ATR Computational Neuroscience Laboratories, môže v budúcnosti nahradiť klávesnice alebo mobilné telefóny, či môže pomôcť ľuďom s poškodením chrbtice pohybovať končatinami.
Pri videoprezentácii v Tokiu sa prostredníctvom prístroja podobného encefalografu prenášali mozgové vlny na robotickú ruku. Skúšobná osoba najskôr zovrela ruku v päsť, vystrela prsty a urobila gesto víťazstva. Robotická ruka urobila o pár sekúnd rovnaké pohyby.
Na to, aby sa dali dosiahnuť prenosy signálov pre zložitejšie pohyby, bude potrebný ďalší výskum. Rovnako prístroj na čítanie mozgových vĺn bude musieť byť menší a ľahší, napríklad ako šiltovka, uviedol výskumník ATR Jukijasu Kamitani.
Predstavitelia Hondy uviedli, že najnovší výskum je dôležitý nielen pre zlepšovanie firemného robota Asima, ale aj pre budúcu automobilovú technológiu.
Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 12:01