StoryEditor

Saudská Arábia podporuje návrh na zvýšenie ťažby OPEC o 500 000 barelov denne

13.06.2005, 11:24
Autor:
TASRTASR

Saudská Arábia podporuje návrh na zvýšenie stropu pre ťažbu ropy členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o 500 000 barelov denne (barel = 159 litrov). Uviedol to saudskoarabský minister ropného priemyslu Alí al-Naími na tlačovej konferencii v Nórsku. Dodal, že vyše 50 USD za barel, čo je v prepočte takmer 1 580 SKK, "je privysoká".
Členovia OPEC sa zídu 15. júna vo Viedni, aby prediskutovali výšku ťažby suroviny v druhom polroku tohto roku. Minister dodal, že terajšia ponuka ropných krajín je vyššia ako dopyt. Rastú však zásoby ropy v odberateľských krajinách.
Minister hovoril o potrebe znížiť cenu ropy na svetovom trhu, ale odmietol špecifikovať, koľko by mal barel ropy podľa neho optimálne stáť.
OPEC, medzinárodný ropný kartel, v súčasnosti ťaží denne 27,94 milióna barelov. Je to jeho najvyššia produkcia za posledných 25 rokov. Pritom v tomto objeme nie je zarátaný iracký export. Saudská Arábia ťaží denne 9,5 milióna barelov a má ešte rezervu na zvýšenie ťažby o 1,5 milióna b/d. Ak by bola prerušené dodávky ropy z Iraku alebo Ruska, Saudská Arábia by podľa ministra mohla v pomerne krátkom čase zvýšiť svoju ťažbu a export.
Nórsky minister ropného priemyslu Thorhild Widvey povedal, že jeho krajina ťaží ropu na hornej hranici svojich kapacít, preto rast ťažby neprichádza do úvahy.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 31,568 SKK)
1 jns zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 23:51