StoryEditor

Rakúsky kancelár Schüssel verí v dohodu o návhru na nižšie sadzby DPH

01.02.2006, 06:10
Autor:
TASRTASR

Dosiahnutie dohody o rakúskom návrhu na výnimky pre nižšie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) je ešte stále možné. Uviedol to dnes rakúsky spolkový kancelár Wolfgang Schüssel v Bruseli len zopár hodín pred vypršaním lehoty, počas ktorej má Poľsko ako jediná krajina blokujúca dohodu predložiť svoje definitívne stanovisko.
Podľa Schüssela je dohoda ešte stále možná, no je treba viac času. Rakúsky minister financií Karl-Heinz Grasser v mene rakúskeho predsedníctva vyjadril odhodlanie pokračovať v snahách o dosiahnutie riešenia prijateľného pre všetky členské štáty Európskej únie.
Termín na predloženie definitívneho vyjadrenia zo strany Poľska vyprší dnes o polnoci a situáciou sa bude následne zaoberať Európska komisia (EK) na svojom zasadnutí v stredu.
Definitívne odmietnutie návrhu Poľskom by znamenalo, že 9 krajín Európskej únie - Francúzsko, Veľká Británia, Belgicko, Grécko, Španielsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko a Portugalsko - bude musieť upustiť od zníženej sadzby DPH pre služby náročné na ľudskú prácu a bude musieť zaviesť 15-% daň. EK v prípade nedohody pošle týmto krajinám upozornenie o potrebe prispôsobiť dane európskej legislatíve. Ak tak neurobia, bude musieť proti nim začať konanie pre nedodržanie zákonov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:13