StoryEditor

Slovinsko, Estónsko a Litva by mohli vstúpiť do eurozóny v roku 2007

28.11.2005, 18:21
Autor:
TASRTASR

Slovinsko, Estónsko a Litva by mohli prijať spoločnú európsku menu v roku 2007. Malta a Cyprus by tak mohli urobiť o rok neskôr. Uviedol to dnes komisár EÚ pre menové otázky Joaquín Almunia vo svojom vystúpení pred Európskym parlamentom, týkajúcom sa perspektív európskej ekonomiky.
Podľa Almuniu je týchto päť nových krajín únie na dobrej ceste k prijatiu eura do roku 2008. Slovensko bude mať podľa neho koncom roka 2007 možnosť splniť kritériá požadované na vstup do eurozóny. Európska komisia (EK) bude venovať mimoriadnu pozornosť pripravenosti členských štátov na prijatie eura. Almunia však v tejto súvislosti zdôraznil, že splnenie podmienok týkajúcich sa cenovej stability a konvergencie neznamená automaticky prijatie do eurozóny. EK podľa Almuniu tiež vyvíja nátlak na krajiny, ktoré sa o to snažia, s cieľom zabrániť im v radikálnom náraste cien pri prijatí spoločnej európskej meny.
Slovensko sa na základe piatkového rozhodnutia ministrov financií eurozóny, Európskej centrálnej banky a ministrov a guvernérov národných bánk Dánska, Cypru, Estónska, Litvy, Lotyšska, Malty, Slovinska a Slovenska stalo členom európskeho Mechanizmu výmenných kurzov ERM II a začína plniť posledné maastrichtské kritérium - kurzovú stabilitu.
Aspoň dvojročný pobyt v tomto mechanizme, kde je kurz národnej meny pevne stanovený voči euru a môže sa pohybovať v rozpätí +/-15 percent, je nevyhnutnou podmienkou na prijatie spoločnej európskej meny. V systéme ERM II boli doteraz z nových členských krajín EÚ Litva, Estónsko, Slovinsko, Lotyšsko, Malta a Cyprus.
(spravodajkyňa TASR Monika Poláková)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 17:14