StoryEditor

Veritelia dcéry taiwanského koncernu BenQ prídu asi o 900 mil. EUR

22.03.2007, 11:10
Autor:
TASRTASR

Veritelia skrachovaného BenQ Mobile, nemeckej dcéry taiwanského koncernu BenQ, prídu najmenej o 900 miliónov EUR, v prepočte vyše 30 miliárd SKK. Správca konkurznej podstaty výrobcu mobilných telefónov Martin Prager uviedol, že veritelia žiadajú od BenQ Mobile zaplatiť pohľadávky v hodnote 1,2 miliardy EUR, ale hodnota majetku, ktorý spravuje, má evidenčnú zostatkovú hodnotu 300 miliónov EUR.
Prager v stredu na zhromaždení veriteľov informoval, že z hodnoty majetku BenQ Mobile treba zaplatiť výdavky za vytvorenie transferovej spoločnosti, do ktorej prešla časť zamestnancov taiwanskej dcéry, a potom aj náklady spojené s očakávanými súdnymi spormi a žalobami.
Podľa správcu konkurznej podstaty sa medzi veriteľov rozdelí napokon podstatne menej ako 100 miliónov EUR. Prager sa domnieva, že dostanú len 3 až 5 % požadovaných súm.
Bývalá divízia Siemensu zamestnávala vyše 3 000 osôb, ale v septembri minulého roku skončila v konkurze, lebo taiwanský koncern odmietol financovať stratovú výrobu.
Finančné požiadavky predložilo správcovi konkurznej podstaty 4 350 veriteľov, z ktorých tvoria väčšinu bývalí zamestnanci závodu. Od konca februára sa predáva majetok BenQ Mobile. "Fakt je," povedal Prager, "že ho nikto nechce, alebo nemôže kúpiť."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:33