StoryEditor

MF je v prípade potreby pripravené obmedziť výdavky

12.10.2006, 15:43
Autor:
SITASITA
Ministerstvo financií je pripravené obmedziť vládne výdavky v prípade, ak by sa ukázalo, že splnenie inflačného kritéria pre prijatie eura v roku 2009 je ohrozené, uviedol minister Ján Počiatek.

Ministerstvo financií SR je pripravené obmedziť vládne výdavky v prípade, ak by sa ukázalo, že splnenie inflačného kritéria pre prijatie eura v roku 2009 je ohrozené. "Sme pripravení obmedzovať spotrebu, ak by to bolo nevyhnutné," na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že rezort má pripravené záložné varianty. Vývoj inflácie bude ministerstvo podľa jeho slov podrobne sledovať.
Národná banka Slovenska (NBS) hodnotí vládou schválený návrh rozpočtu na budúci rok ako dobrý. "Hodnotíme ho ako dobrý predovšetkým preto, že rešpektuje pravidlá reformovaného Paktu stability a rastu, je v duchu konvergenčného programu, čím sa samozrejme vytvárajú podmienky na plnenie rámca na prijatie eura," povedal po stredajšom rokovaní vlády guvernér centrálnej banky Ivan Šramko. Centrálnej banke by však mohlo spôsobovať problémy smerovanie výdavkov do spotreby, čo by mohlo vyvolávať inflačné tlaky. "Odhadovaná inflácia, s ktorou sa počíta v rozpočte, je v súlade s názorom centrálnej banky. Ale príspevok rozpočtu, vzhľadom na to, že nie je dodatočne reštriktívny na znižovanie inflácie, budú musieť nahradiť iné vplyvy", dodal Šramko. Minister na tlačovej konferencii uviedol, že riziká, ktoré vidí centrálna banka sú štandardné a nie sú ničím novým. "Spoliehame sa do veľkej mierny aj na to, že zhodnocovanie koruny bude pokračovať, čiže priestor na menové reštrikcie sa môže zmenšovať," dodal J. Počiatek.
Slovenská vláda v stredu schválila návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. Schodok verejných financií by mal v roku 2007 dosiahnuť 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) vrátane vplyvu zavedenia kapitalizačného dôchodkového piliera. Slovensko by tak malo aj pri zahrnutí nákladov penzijnej reformy do rozpočtového schodku dodržať maastrichtské kritérium pre prijatie eura, podľa ktorého deficit verejných financií nesmie presiahnuť 3 % HDP. Schodok štátneho rozpočtu sa v budúcom roku na hotovostnom princípe rozpočtuje na úrovni 38,9 mld. Sk. Celkové príjmy budúcoročného rozpočtu by mali dosiahnuť 308,1 mld. Sk pri výdavkoch necelých 347 mld. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 14:47