StoryEditor

Mikloš: Fico svojimi postojmi poškodzuje SR

12.03.2007, 14:35
Autor:
SITASITA
Mikloš na dnešnej tlačovej konferencii reagoval na slová predsedu vlády, ktorý na pôde Európskej únie pripustil diskusiu o harmonizácii v niektorých daňových otázkach.

Premiér Robert Fico podľa podpredsedu SDKÚ-DS a bývalého ministra financií Ivana Mikloša svojimi postojmi poškodzuje záujmy Slovenska a slovenskej ekonomiky. Mikloš tak na pondelkovej tlačovej konferencii reagoval na slová predsedu vlády, ktorý na pôde Európskej únie (EÚ) pripustil diskusiu o harmonizácii v niektorých daňových otázkach. "Nedávno (Fico) povedal, že nebude ničím pudlíkom. Konštatujem, že práve stiahol chvost," uviedol Mikloš. Ako dodal, je smutné a zarážajúce, že Slovensko opúšťa svoje postoje, ktoré malo v daňovej oblasti počas Dzurindovej vlády. Podľa neho sa v súčasnosti prejavuje nízka odbornosť a slabý medzinárodný kredit Ficovej vlády.
Kritiku znižovania sadzieb dane z príjmu v nových členských krajinách považuje Mikloš za nekompetentnú. "To je rétorika, ktorú používajú niektorí západoeurópski politici v snahe zapáčiť sa voličom, ale nemá nič spoločné s realitou," povedal. Vyjadreniami v Bruseli sa k nim podľa Mikloša pripojil aj R. Fico. Ako Mikloš povedal, úspechy slovenskej daňovej reformy pritom žne práve Ficova vláda. Ani po znížení sadzby dane z príjmu totiž podľa bývalého ministra financií objem vybraných daní neklesol. Odstránením rôznych výnimiek a špeciálnych sadzieb sa totiž podľa Mikloša rozšíril daňový základ a znížili sa možnosti platenie daní obchádzať. Ako Mikloš dodal, práve zásluhou zjednodušenia daňového systému Slovensko v súčasnosti vyberá aj pri nižšej sadzbe viac daní v prepočte k hrubému domácemu produktu, ako napríklad Nemecko s približne dvojnásobnou sadzbou dane z príjmov. Nie je podľa neho náhodou, že krajiny s jednoduchým daňovým systémom a nízkou sadzbou dosahujú v Európe najvyšší ekonomický rast.
Daňovú reformu považuje Mikloš za dôležitý nástroj hospodárskeho rastu. Keďže ekonomika rastie rýchlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo, SDKÚ-DS podľa neho trvá na svojom návrhu znížiť dane či odvody o jeden percentuálny bod ročne. "Po harmonizácii by to už nebolo možné," dodal Mikloš. Sadzba dane z príjmu by sa pritom mohla podľa neho postupne znížiť až na približne 15 % bez toho, aby to malo negatívne rozpočtové dôsledky. Dôležitejšie ako porovnávať výšku daňovej sadzby je však podľa Mikloša porovnávať pri dani z príjmu daňové základy. Práve o ich harmonizácii sa v súčasnosti v EÚ najviac diskutuje. "Pre nás by to opäť znamenalo zavádzať do daňového systému rôzne výnimky a špeciálne sadzby," dodal Mikloš. Harmonizáciu daňových základov považuje za riziko aj preto, lebo je základom pre harmonizáciu samotných sadzieb dane z príjmu.
Ministerstvo financií SR sa k vyjadreniam premiéra Fica v Bruseli nebude vyjadrovať. Podľa hovorcu rezortu financií Miroslava Šmála však ministerstvo nesúhlasí s daňovom harmonizáciou v rámci EÚ, pretože ako povedal, daňový systém považuje za významnú konkurenčnú výhodu Slovenska. Podobný názor podľa Šmála zastávajú tak nové, ako aj niektoré pôvodné členské krajiny EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 11:14