StoryEditor

Daň z motorových vozidiel do konca januára

16.01.2006, 14:36
Autor:
TASRTASR

Daňovník, ktorý mal daňovú povinnosť k dani z motorových vozidiel v zdaňovacom období roku 2005 a táto povinnosť naďalej trvá aj v roku 2006, pričom u neho nenastali zmeny skutočností rozhodujúcich na určenie alebo vyrubenie dane, nie je povinný podať daňové priznanie, ale je povinný daň zaplatiť v súlade so zákonom o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Informoval o tom hovorca Daňového riaditeľstva SR Robert Merva.
Ak celková daňová povinnosť nepresiahne 50 000 Sk, posledným dňom na zaplatenie dane z motorových vozidiel je 31. január 2006. Daňovníci dane z motorových vozidiel platia daň aj v splátkach. Tu môžu nastať dva prípady: ak celková daňová povinnosť presiahne 50 000 Sk ale nepresiahne 250 000 Sk, platí sa v štyroch rovnakých splátkach do 31. januára, 2. mája, 31. júla a do 31. októbra 2006. V prípade, že celková daňová povinnosť presiahne 250 000 Sk, spláca sa v mesačných splátkach vo výške 1/12 ročnej sadzby dane, do posledného dňa v príslušnom kalendárnom mesiaci.
Daňovník je povinný podať daňové priznanie daňovému úradu iba pri vzniku daňovej povinnosti alebo pri zmene skutočností rozhodujúcich na určenie dane alebo vyrubenie dane, a to vždy do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti, resp. odo dňa zmeny skutočností rozhodujúcich na určenie alebo vyrubenie dane.
Merva upozornil na zmenu definície daňovníka, pričom sa odstránila väzba na držiteľa motorového vozidla. Daňovníkom dane z motorových vozidiel je ten, kto používa vozidlo na podnikanie a môže to byť aj organizačná zložka zapísaná do obchodného registra, ktorá používa vozidlo na podnikanie. "V dôsledku zmeny definície daňovníka môže dôjsť k vzniku daňovej povinnosti a povinnosti podať daňové priznanie, resp. k zániku daňovej povinnosti a povinnosti oznámiť túto skutočnosť daňovému úradu do 15 dní," pripomenul Merva.
Predmetom dane z motorových vozidiel je motorové vozidlo a prípojné vozidlo, ktoré možno zaradiť do kategórie vozidiel M, N a O a používa sa na podnikanie a má v SR pridelené evidenčné číslo, osobitné evidenčné číslo alebo zvláštne evidenčné číslo. Patria sem aj vozidlá so zahraničným evidenčným číslom, ktoré sa na území SR využívajú na podnikanie.
Daňovník je povinný podať daňové priznanie daňovému úradu do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti alebo do 15 dní odo dňa zmeny skutočností rozhodujúcich na určenie dane. Za zmenu skutočností rozhodujúcich na určenie alebo vyrubenie dane sa nepokladajú zmeny sadzieb dane, zmeny miestnej príslušnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia a zmeny podmienok oslobodenia od dane. "To znamená, že ak vyšší územný celok k 1. januáru zdaňovacieho obdobia zmení vo všeobecne záväznom nariadení sadzby dane alebo podmienky oslobodenia od dane, alebo ak dôjde v priebehu zdaňovacieho obdobia k zmene miestnej príslušnosti, daňovník nie je povinný podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel," vysvetlil Merva.
Daňovník je povinný písomne oznámiť do 15 dní daňovému úradu aj zmenu miesta evidencie vozidla, resp. zmenu miesta dočasného pobytu vozidla, ktoré nie je evidované v SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:57