StoryEditor

VÚD Žilina rieši najdôležitejšie problémy v doprave na Slovensku

27.05.2007, 11:50
Autor:
TASRTASR

Výskumný ústav dopravný (VÚD), a. s., Žilina dosiahol za 1. štvrťrok tohto roka tržby 21,8 milióna Sk, čo je 19,5 % z celoročných plánovaných tržieb. Ku koncu marca mal ústav 91 zamestnancov a ďalších plánujú prijať do konca roka. TASR o tom informovala riaditeľka pre ekonomiku a správu Jaroslava Mlichová.

"Ústav si zachoval vedúce postavenie vo vedecko-výskumnej základni v rezorte dopravy. Podieľa sa na riešení jeho najdôležitejších problémov. Sme vyhľadávanými partnermi aj pre riešenie medzinárodných projektov. Pre našu činnosť je veľmi dôležitá kvalita výstupov, k čomu nám okrem iného pomáha aj systém kvality ISO 9001, ktorý sme vlani úspešne obhájili," povedal generálny riaditeľ ústavu Ľubomír Palčák.

VÚD poskytuje komplexné služby vo vede, výskume a skúšobníctve v dopravných odboroch na Slovensku. Sú to pozemné komunikácie, cestná, verejná, železničná, kombinovaná a nemotorová doprava, vodná i riečna plavba. Vo výskume sa ústav zameriava na prognózy a koncepcie rozvoja dopravy, cestného hospodárstva. Sú to i dopravné systémy (IDS), štatistika, štandardizácia a uplatňovanie európskej legislatívy na Slovensku.

Ústav je akreditovaným pracoviskom pre predpisy EHK a pracuje ako Notifikovaný orgán č.1358 pre posudzovanie zhody vybraných skupín výrobkov vybraných smerníc EÚ s pôsobením vo všetkých členských štátoch únie.

Pri riešení medzinárodných projektov je VÚD hlavným koordinátorom za Slovenskú republiku. Medzi najvýznamnejšie patria projekt CONNECT, v rámci ktorého sa rieši príprava elektronického mýta, zriaďovanie dopravných informačných centier, distribúcia dopravných informácií prostredníctvom RDS systému a systém sledovania nebezpečného tovaru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 00:50