StoryEditor

EÚ navrhuje záväzný podiel obnoviteľných zdrojov energie

09.03.2007, 11:38
Autor:
SITASITA

Návrh záverečného prehlásenia vrcholnej schôdze Európskej únie (EÚ) obsahuje záväzný cieľ 20-percentného podielu obnoviteľných zdrojov na energetickej spotrebe do roku 2020. Uvádza text, ktorý v piatok získala agentúra Reuters. Nemecká kancelárka Angela Merkelová dúfala, že dosiahne dohodu ohľadne dlhodobej stratégie spájajúcej energetiku a zmeny podnebia, aby mohla tlačiť na USA a ďalšie priemyselné a rozvíjajúce sa krajiny, aby nasledovali EÚ v boji proti globálnemu otepľovaniu. "Tento text predstavuje v politike EÚ v oblasti životného prostredia a zmeny podnebia skutočný zlom. Akonáhle bude schválený, vnesie do tejto oblasti novú kvalitu a EÚ sa ocitne v čele celosvetovej energetickej politiky," povedala Merkelová.
Kompromisný návrh, ktorý dalo do obehu nemecké predsedníctvo počas dvojdňového samitu, však ponecháva členským krajinám voľnosť v tom, ako daný cieľ naplnia. Dokument uvádza, že diferencované celkové národné ciele pre obnoviteľné zdroje by mali byť stanovené s ohľadom na rovnú a adekvátnu alokáciu pri vedomí rôznych štartovacích pozícií jednotlivých štátov. Cieľom tejto formulácie bolo pravdepodobne získať podporu štátov ako sú Slovensko, ČR či Francúzsko, ktoré sú závislé na výrobe elektriny v jadrových elektrárňach, alebo Poľsko s množstvom uhoľných elektrární.
Zo snahy vyrovnať kladné i záporné postoje členských štátov k atómovej energetike vzišla zmienka o jej prínose spočívajúcom v tom, že zodpovedá rastúcim obavám ohľadne zabezpečenia dodávok energie, ako aj zníženiu emisií oxidu uhličitého (CO2), pričom bezpečnosť bude prioritou rozhodovacieho procesu. Návrh taktiež stanovuje 10-percentný minimálny cieľ podielu biopalív v doprave, ktorý by členské krajiny EÚ mali dosiahnuť do roku 2020.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:27