StoryEditor

Nízka cena elektrickej energie láka hlinikárske koncerny na Island

06.07.2005, 18:42
Autor:
TASRTASR

Nízka cena elektrickej energie s dlhodobou garanciou láka hlinikárske koncerny na Island. Preloženie výroby z Nemecka na ostrov v severnom Atlantiku už ohlásili americký koncern Alcoa, ktorý je jeho tretím najväčším producentom hliníka na svete, i nórsky Norsk Hydro.
Elektrická energia v Nemecku bola v júni o vyše 100 % drahšia ako pred 5 rokmi. Islandský energetický podnik Landsvirkjun Hf sľubuje hlinikárňam elektrickú energiu o 30 % lacnejšiu ako v Nemecku a súčasne dáva záruku, že jej cenu v nasledujúcich 40 rokoch nezvýši.
Alcoa i Norsk Hydro a iní budú v najbližších 10 rokoch investovať do tavby hliníka v cenovo výhodných krajinách 75 miliárd USD, čo je v prepočte vyše 2,4 bilióna SKK.
Alcoa koncom júna oznámila, že v USA a Nemecku ešte tento rok zavrie niekoľko závodov a prepustí z nich 6 500 zamestnancov. Norsk Hydro zruší v Nemecku svoju hlinikáreň a prepustí 850 jej pracovníkov. Celkovo však v dôsledku tohto opatrenia príde v krajine o prácu až 4 000 ľudí.
Koncern Alcan, ktorý je v odvetví svetovou dvojkou, investuje viac ako 2 miliardy USD do nových prevádzok v Ománe, ktorý mu takisto poskytuje výhodné podnikateľské podmienky. Platnosť jeho zmlúv s dodávateľmi elektrickej energie vo Francúzsku, Nemecku a Holandsku skončí koncom tohto roka. Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.
(1 USD = 32,118 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 04:46