StoryEditor

NR SR: Príspevok pri narodení dieťaťa by sa mal zvýšiť na 15 460 Sk

18.10.2006, 07:50
Autor:
TASRTASR

Od budúceho roka by sa mal zvýšiť príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa na 11 000 Sk, čo spolu s príspevkom pri narodení bude predstavovať sumu 15 460 Sk. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, o príspevku rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá, ktorý dnes parlament posunul do druhého čítania.
Príplatok má zmierniť počiatočné výdavky rodiny, súvisiace s narodením prvého dieťaťa. Nárok na príplatok k príspevku bude mať matka, ktorá porodila prvé dieťa, ktoré sa dožilo 28 dní, alebo v určených prípadoch otec dieťaťa. Zároveň sa nárok na príplatok k príspevku bude môcť uplatniť len v prípade detí, ktoré sa narodili matke ako prvé v poradí po 31. decembri 2006.
V roku 2007 si čerpanie finančných prostriedkov na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa vyžiada približne 288 miliónov Sk, v roku 2008 cca 294 miliónov Sk a v roku 2009 približne 300 miliónov Sk. Pri odhade čerpania finančných prostriedkov na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa sa vychádzalo z údaju Štatistického úradu (ŠÚ) SR o počte prvonarodených detí na Slovensku za rok 2005, kedy sa narodilo 25 250 detí ako prvorodených.
V posledných rokoch sa zvyšuje počet detí narodených mimo územia SR rodičom, ktorí sa dlhodobo zdržujú v cudzine. Vzhľadom na to, že príspevok pri narodení dieťaťa nepodlieha koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia EHS, je vyššie riziko jeho duplicitného vyplácania, upozorňuje MPSVR. Aby sa toto riziko znížilo, príspevok pri narodení dieťaťa sa nebude poskytovať osobe, ktorej sa narodilo dieťa v cudzine, ak pred narodením dieťaťa nebola aspoň 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov zdravotne poistená v SR.
Výšku príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa môže vláda každoročne upraviť k 1. septembru kalendárneho roka. Pri úprave výšky príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa v rokoch 2007 až 2009 sa zohľadnila miera inflácie prognózovaná Ministerstvom financií (MF) SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 00:31