StoryEditor

Benzín je v SR oddnes drahší o 30 halierov za liter, cena nafty sa nemení

11.04.2007, 09:58
Autor:
TASRTASR

Benzín na čerpacích staniciach v SR je od dnešného dňa drahší o 30 halierov. Liter 95-oktánového benzínu by mal stáť v priemere 37,50 Sk. Cena nafty sa nemení.
Hoci cena ropy po prepustení britských vojakov, ktorých zadržiaval Irán, mierne klesla, stále sa drží na vysokých úrovniach a na nižšiu úroveň spred krízy sa nevrátila, pripomína portál tankovanie.sk. Ropa Brent sa v pondelok naďalej držala nad 67 USD za barel, čo je približne o tretinu viac ako na začiatku roka.
Barel (169 litrov) ropy WTI (West Texas Intermediate) s termínom dodávky v máji stál v utorok napoludnie miestneho času v Singapure 61,96 USD, v prepočte 1 536,50 SKK, a v porovnaní so záverečnou pondelkovou cenou v New Yorku zdražel o 45 centov. Vývoj ceny ropy v Singapure tak nepokračoval v silnom zostupe, ktorý charakterizoval pondelkové obchody v New Yorku. V porovnaní s pondelkovou záverečnou cenou v Singapure barel WTI zlacnel o 2,77 USD, čo bol 4,3-% pokles.
Barel ropy Brent sa predával po 67,13 USD a v porovnaní s pondelkom zdražel o 54 centov. V pondelok klesla jeho cena v New Yorku o 1,65 USD.
Analytici uvádzajú, že v pondelok ropa v USA zlacnela tak silno preto, lebo prišli správy, že v centre prekládky suroviny v severoamerickom prístave Cushing, štát Oklahoma, došlo k jej nadmernej ponuke.
Utorkové zdražovanie ropy vyvolali správy z Iránu, že krajina začala vo veľkom rozsahu obohacovať urán.
Predajcovia palív na Slovensku minulý týždeň, zrejme aj pod vplyvom očakávania výraznejšieho poklesu cien ropy a palív na medzinárodných komoditných trhoch, v reakcii na očakávaný ústupok Iránu, zvýšili ceny miernejšie, ako sa očakávalo, poznamenáva ďalej portál. Preto je podľa neho 30-halierové zdraženie benzínov na slovenských čerpacích staniciach zrejme len dorovnaním minulotýždňového zvýšenia cien.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:34