StoryEditor

J&T ponúka mestu Bratislava výhodnú cenu za pozemky za Starým mostom

04.07.2006, 16:00
Autor:
TASRTASR

Poslanci mesta Bratislavy by mali už 7. júla rokovať o predaji 10-hektárového pozemku za Starým mostom pri Dunaji investorskej spoločnosti objektu Aupark Tower. Za tento lukratívny pozemok je v hre neprimerane nízka cena 2 000 Sk za štvorcový meter (m2). Cena je odôvodnená ako kompenzácia za to, že investor zníži počet nadzemných podlaží rozostavanej budovy Aupark Tower v Petržalke z 22 na 15.
Krátko pred rokovaním mestského zastupiteľstva dnes spoločnosť J&T Real Estate, a. s., novinárom oznámila, že "ponúka mestu 8 200 Sk/m2, čo je štvornásobne viac, ako môže mesto získať od investora veže Aupark". Predseda predstavenstva J&T Real Estate Peter Korbačka pripomenul, že monitorujú v Bratislave každý väčší predaj pozemku, lebo tu majú záujem stavať a developovať. O transakcii týkajúcej sa pozemku s rozlohou 10 ha s pekným výhľadom na Staré mesto sa Korbačka dozvedel z médií. "Z nízkej ceny pozemku 2 000 Sk/m2 sme boli trochu prekvapení," potvrdil. Spresnil, že hoci rezonovali na verejnosti rôzne sumy za tento pozemok "naša obhliadka ukázala, že nami ponúkaná vyššia cena za pozemok v zóne medzi Starým mostom a Mostom Apollo je adekvátna". Mestskí poslanci budú totiž schvaľovať územný plán zóny, ktorej súčasťou je spomínaný pozemok.
To bol dôvod, prečo spoločnosť J&T Real Estate adresovala minulý týždeň magistrátu mesta ponuku na odkúpenie predmetného pozemku za vyššiu cenu, pri ktorej by mesto mohlo získať o vyše 600 miliónov Sk viac. "Ak majú mať poslanci dilemu, že chcú vylepšiť siluetu Bratislavy, že chcú znižovať vežu pri Auparku z 22 na 15 poschodí a chcú dať kompenzáciu, tak navrhujeme, aby bola kompenzácia jednoznačne finančne vyjadrená, či to má byť 100 alebo 600 miliónov." Spoločnosť J&T je pripravená ponúknutú cenu za tieto pozemky v hotovosti zaplatiť. Ak to takto prebehne, nevznikne polemika, koľko pozemky stoja.
Korbačka navrhol aj druhú alternatívu, a to medzinárodný tender, kde by mohli prejaviť záujem o predmetný pozemok ďalší investori. Je však presvedčený, že najtransparentnejšie by bolo, keby mesto s investorom rokovalo o prípadnej finančnej kompenzácii. Išlo by o jednoznačnú sumu. "Tú by mohlo mesto získať hoci aj z predaja týchto pozemkov, ale vo výberovom konaní, kde by sa ukázalo, aká je ich trhová, teda reálna hodnota. Týmto spôsobom by mesto mohlo dosiahnuť lepšie podmienky u investora veže Aupark, aj pri predaji pozemkov," vyjadril presvedčenie Korbačka.
J&T ponúka hlavnému mestu 800 miliónov Sk, alebo, obrazne povedané, v hre je dodávka viac ako 80 nových kĺbových klimatizovaných autobusov, ktoré by pomohli riešiť problém mestskej hromadnej dopravy, konštatoval Korbačka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:31