StoryEditor

Zamestnanci maďarskej energetiky ohlásili na začiatok februára štrajk

19.01.2007, 14:16
Autor:
TASRTASR

Zamestnanci maďarskej energetiky sa rozhodli vstúpiť začiatkom februára do štrajku na protest proti úmyslu vlády zrušiť im zľavy na odber elektrickej energie. Informoval o tom dnes v Budapešti odborový zväz pracovníkov maďarskej energetiky.
V sektore je zamestnaných okolo 20 000 osôb a ďalších 40 000 dôchodcov, bývalých zamestnancov elektrární a rozvodných sietí, ktorí platia za spotrebovanú elektrinu o tretinu menej, než je jej bežná cena pre domácnosti.
Minister hospodárstva a dopravy János Koka pripravuje plán liberalizácie trhu s elektrickou energiou. Minister ho chce realizovať od júla tohto roku a so zľavami pre pracovníkov sektora už nepočíta.
Odbory informovali, že 6. februára budú protestovať proti zámeru ministra dvojhodinovým štrajkom. Ak nepresadia svoju požiadavku, 8. februára budú štrajkovať už osem hodín. Ak ani potom minister neustúpi, štrajk bude od 12. februára nepretržitý.
Dodávka elektrickej energie bude prerušená len pre podniky; domácnosti by štrajk nemali pocítiť.
Ministerstvo hospodárstva a dopravy bráni svoj zámer. V dnešnom vyhlásení uviedlo, že zľavy, ktoré dostávajú na odber elektrickej energie súčasní a bývali pracovníci sektora, stoja ostatných spotrebiteľov ročne 51,4 miliardy USD, v prepočte vyše 1,386 miliardy SKK. Ministerstvo poukázalo na to, že mzdy v sektore sú o 70 % vyššie, než je ich priemer v krajine.
Informovala o tom DPA.
(1 USD = 26,966 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 08:08